Koliko smo zakazali kao roditelji? VIDEO

Dvoipogodišnje dete postalo je zavisnik i završilo na odvikavanju. Ova vest, koja zvuči bizarno, zapravo se dogodila u Srbiji.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2019.

08:00

Koliko smo zakazali kao roditelji? VIDEO
Foto: Thinkstock/ilustracija

Devojčica koja je svakodnevno gledala crtani film "Pepa prase", ponekad i više od sedam sati, počela je da njuška stopala gostima, zavlači se pod sto, skiči, grokće i ponaša se kao prase. Na kraju su roditelji bili prinuđeni da pomoć zatraže kod kliničkog psihologa.

Kako najmlađe da otrgnemo iz paralelnog sveta virtuelnih sadržaja, zašto su deca igralište zamenila televizijom, mobilnim telefonima i računarima, koliko je zavisnost posledica roditeljske nebrige, kako prepoznati prve znake otuđenosti kod mališana, samo su neka od pitanja na koje su u "Jutru" na TV Prva odgovarale prim.dr Mira Kovačević, psihijatar i direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, i doc.dr Vera Despotović, porodični psihoterapeut i profesor Fakulteta za medije i komunikacije.

“Ono sa čime se roditelji češće suočavaju je da je dete fiksirano, da je bukvalno hipnotisano za ekran, da nakon toga ne mogu da ga vrate u realan svet i da dete zaista ima teškoće kada ga i odlepe od ekrana da sada počne da sa njima komunicira, da čita nešto, sprema se za spavanje…”, rekla je Vera Despotović.

Ona je dodala da mozak mlađeg deteta, koje je dugo izloženo ovakvim senzacijama, "prihvata određene frekvencije koje nisu u stanju sa biološkim statusom".

To je zavisnost

"Onda krenu da se luče određeni hormoni i onda je dete hipnotisano i kada roditelji pokušavaju da ga dozovu na večeru i vide da dete ne reaguje, onda pokušavaju da ga odlepe od toga i vide reakcije. Dete je onda tada besno… To je vrsta droge i zavisnosti", objasnila je ona.

Poručuje zato da dete do treće godine uopšte ne bi smelo da bude izloženo ovakvim sadržajima.

Na pitanje šta bi bila mera, ona odgovara:
"Dobro bi bilo da se i roditelji uključe u te aktivnosti, pa da iste sadržaje gledaju sa decom i da komentarišu, da dete ne bude potpuno uvučeno", ističe.

Roditelje, s vremena na vreme, dodaje dr Kovačević, treba podsećati da su oni prvi uzor i model detetu i da su oni ti koji treba da im daju preporuke kako da provode slobodno vreme.

"Teško je odrediti koliko dete sme da provede ispred tableta ili televizora, više se spominje u istraživanjima za odrasle... Ako provedete više od četiri sata svog slobodnog vremena za tabletom, računarom i slično, i radite neke stvari koje vam nisu vezane za posao, nego proveravate fejsbuka, instagram na 10 minuta... onda se govori o nekoj zoni koja već koja treba da se ograničava”, kategorična je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: