Svet 0

05.05.2024.

13:36

Obilne poplave u Brazilu: Desetine mrtvih i nestalih VIDEO

Obilne kiše u najjužnijoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul ove nedelje su ubile najmanje 55 ljudi, saopštile su lokalne vlasti u subotu uveče, a desetine se vode kao nestale.

Izvor: Jutarnji.hr

Obilne poplave u Brazilu: Desetine mrtvih i nestalih  VIDEO
Shutterstock/David Scarborough

Podeli:

Uprava za civilnu odbranu Rio Grande do Sula saopštila je da se 74 osobe i dalje vode kao nestale, a da je više od 69.000 raseljeno jer su oluje pogodile skoro dve trećine od 497 gradova u državi koja se graniči sa Urugvajem i Argentinom poslednjih dana.

Lokalne vlasti su saopštile da sada istražuju da li je još sedam smrtnih slučajeva povezano sa olujama.

Poplave su uništile puteve i mostove u nekoliko regiona zemlje. Oluja je takođe izazvala klizišta i delimično urušavanje brane u maloj hidroelektrani.

Još jedna brana u gradu Bento Gonkalves takođe je u opasnosti od rušenja, saopštile su vlasti. U Porto Alegreu, glavnom gradu Rio Grande do Sula, jezero Guaiba je popucalo nasipe i poplavilo ulice.

Međunarodni aerodrom Porto Alegre suspendovao je sve letove na neodređeno vreme.

Guverner države Eduardo Leite rekao je novinarima u subotu uveče da će Rio Grande do Sulu biti potreban "Maršalov plan" da se oporavi od oluja i njihovih posledica, pozivajući se na plan za ekonomski oporavak Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je u četvrtak posetio Rio Grande do Sul, otputovaće u nedelju u državu da nadgleda spasilačke napore, rekao je u subotu njegov šef komunikacija Paulo Pimenta.

Kiša se očekuje u severnim i severoistočnim regionima države do nedelje, ali padavina je u opadanju i trebalo bi da bude znatno ispod maksimuma zabeleženog ranije ove nedelje, saopštila je državna meteorološka služba.

Ipak, "nivoi reke bi trebalo da ostanu visoki nekoliko dana", rekao je Leite.

Rio Grande do Sul se nalazi na geografskoj tački susreta između tropske i polarne atmosfere, što je stvorilo vremenski obrazac sa periodima jakih kiša i periodima suše. Lokalni naučnici veruju da se taj obrazac intenzivira zbog klimatskih promena.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

21 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: