- Vesti -

Otkrivena tajna naredba ruskih vlasti o Staljinovim gulazima

Moskovski muzej posvećen nekadašnjim sovjetskim logorima za prisilan rad saopštio je da je otkrio tajnu naredbu ruskih vlasti iz 2014. godine kojom je činovnicima naloženo da unište podatke o zatvorenicima u takozvanim "gulazima".

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Taj potez mogao bi da ima katastrofalne posledice na proučavanje istorije tih logora, naveo je Muzej istorije gulaga.

U zloglasne sovjetske logore 30-ih i 40-ih godina prošlog veka poslato je oko 17 miliona ljudi, od kojih je najmanje pet miliona osuđeno na osnovu lažnih svedočenja.

Predmeti osuđenika najčešće su uništavani, ali su njihovi lični podaci čuvani na posebnim registracionim karticama koje su još u posedu policije i bezbednosnih službi.

Muzej je saopštio da je otkrio tajnu naredbu iz 2014. godine kojom je ruskim zvaničnicima naloženo da unište registracione kartice zatvorenika koji imaju više od 80 godina, što bi obuhvatilo gotovo sve njih.

Stručnjak Muzeja Aleksander Makejev rekao je za agenciju Interfaks da su te kartice uništene u jednom regionu na Dalekom istoku, gde su bili neki od najvećih sovjetskih logora u kojima su mnogi zatočenici umrli.

Iako je represija koju je sprovodio sovjetski diktator Josif Staljin ostavila dubok ožiljak na ruskoj naciji i uništila živote miliona ljudi, prethodnih godina su primetna nastojanja ruskih zvaničnika da relativizuju Staljinov teror, isticanjem njegovih zasluga za pobedu u Drugom svetskom ratu i za izgradnju ekonomije.

Vesti

Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Vesti četvrtak 21.06. 11:48 Komentara: 2

Ove poznate ličnosti ne koriste svoja prava imena

Bred Pit, Džulijan Mur, Helen Miren, Džejmi Foks, ali i Ališa Kiz, Majli Sajrus i mnogi drugi možda ne bi postali svetski poznate zvezde da su zadržali svoja prava imena. Neki su imena samo skratili, drugi su promenili prezime, a pojedini promenili i jedno i drugo.

Vesti četvrtak 21.06. 11:19 Komentara: 14

Porodila se premijerka Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se porodila. Na svet je donela zdravu devojčicu i postala je drugi premijer u istoriji koji se porodio. Takođe, ona je svetu pokazala svojim primerom da nijedna vrata nisu zatvorena za ženu ako postoiji jaka volja.

Vesti četvrtak 21.06. 10:36 Komentara: 10
strana 1 od 3868 idi na stranu