- Vesti -

Otkrivena tajna naredba ruskih vlasti o Staljinovim gulazima

Moskovski muzej posvećen nekadašnjim sovjetskim logorima za prisilan rad saopštio je da je otkrio tajnu naredbu ruskih vlasti iz 2014. godine kojom je činovnicima naloženo da unište podatke o zatvorenicima u takozvanim "gulazima".

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Taj potez mogao bi da ima katastrofalne posledice na proučavanje istorije tih logora, naveo je Muzej istorije gulaga.

U zloglasne sovjetske logore 30-ih i 40-ih godina prošlog veka poslato je oko 17 miliona ljudi, od kojih je najmanje pet miliona osuđeno na osnovu lažnih svedočenja.

Predmeti osuđenika najčešće su uništavani, ali su njihovi lični podaci čuvani na posebnim registracionim karticama koje su još u posedu policije i bezbednosnih službi.

Muzej je saopštio da je otkrio tajnu naredbu iz 2014. godine kojom je ruskim zvaničnicima naloženo da unište registracione kartice zatvorenika koji imaju više od 80 godina, što bi obuhvatilo gotovo sve njih.

Stručnjak Muzeja Aleksander Makejev rekao je za agenciju Interfaks da su te kartice uništene u jednom regionu na Dalekom istoku, gde su bili neki od najvećih sovjetskih logora u kojima su mnogi zatočenici umrli.

Iako je represija koju je sprovodio sovjetski diktator Josif Staljin ostavila dubok ožiljak na ruskoj naciji i uništila živote miliona ljudi, prethodnih godina su primetna nastojanja ruskih zvaničnika da relativizuju Staljinov teror, isticanjem njegovih zasluga za pobedu u Drugom svetskom ratu i za izgradnju ekonomije.

Vesti

Ovi poznati fudbaleri varali su svoje supruge, one su im praštale

San mnogih devojaka širom sveta je udaja za poznatog fudbalera, jer oni su zgodni, bogati, idoli nacije, a od kada je fudbal postao najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbalere su često spajali sa manekenkma. Primeri onih fudbalera koje se žene "nepoznatim" devojkama je malo. Međutim, nažalost, mnogo je primera da oni varaju svoje izabranice, koje im često, sve opraštaju.

Vesti subota 30.06. 10:05 Komentara: 70
strana 1 od 166 idi na stranu