Život

Subota, 06.01.2018.

15:05

Šta se dešava sa džinovskom rupom u ozonskom omotaču? /VIDEO

Džinovska rupa u ozonskom omotaču Zemlje neće se u potpunosti oporaviti za još pola veka, ali naučnici NASA-e imaju dokaze da se ova rupe smanjuje.

Izvor: klix.ba

Šta se dešava sa džinovskom rupom u ozonskom omotaču? /VIDEO
Foto: Youtube Screenshot

Početkom osamdesetih godina prošlog veka naučnici su otkrili da sprejevi za kosu, rashladne stvari i druge hemikalije oslobađaju materije koje mogu da oštete i na kraju unište ozon.

Naime, hlorofluorougljenici (CFC) na kraju svog puta nailaze na molekule ozona, a sunčevo zračenje oslobađa hlorni gas iz CFC-a. Pod uticajem hlora molekuli ozona se raspadaju, a od njih ponovo nastaju obični molekuli kiseonika. Na taj način se uništava ozonski omotač.

Otvorena ozonska rupa izazvala je globalni alarm, a na kraju je 1987. godine svaka nacija na svetu potpisala Montrealski protokol kojim se obavezala na smanjenje upotrebe freona za 50 odsto. Ovaj ugovor se smatra najuspešnijim sporazumom o zaštiti okoline u istoriji, a postoje i dokazi da su rezultati ovog ugovora veoma uspešni.

Koristeći satelitske podatke od 2005. do 2016. godine, naučnici NASA-e utvrdili su da se nivo hlora u ozonskom omotaču smanjuje za gotovo 1 odsto svake godine.

Ovo je prvi put da su naučnici bili u stanju da izmere hemijski sastav unutar ozonske rupe i posmatraju smanjenje oštećenja ozonskog omotača. Ovo je dobra vest za čovečanstvo, ali naučnici naglašavaju da je potrebno da prođu decenije da ozonska rupa u potpunosti nestane.

"Hlorofluorougljenici (CFC) mogu da žive od 50 do 100 godina i dugo se zadržavaju u atmosferi. Stoga, kada je reč o ozonskoj rupi ona će se smanjivati do 2080. godine, a i tada će postojati mala rupa", rekla je En Daglas, naučnik i koautorka studije.

Rezultati su objavljeni 4. januara u naučnom časopisu Geophysical Research Letters.

Podsećamo, Ozonska rupa je bila najveća 2000. godine kada je bila široka oko 30 miliona kvadratnih kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: