- Vesti -

Svi "biseri" princa Filipa

Suprug britanske kraljice, princ Filip, koji je danas najavio da od jeseni odlazi u penziju, ostaće upamćen u javnosti po lapusima i gafovima koje je izgovorio tokom zvaničnih poseta.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug / AP Photo/Lefteris Pitarakis
Tanjug / AP Photo/Lefteris Pitarakis

Agencija Frans pres je napravila restrospektivu Filipovih najvećih gafova i često politički nekorektnih viceva. Princ Filip je 1984. godine u Keniji, dok mu je jedna žena poklanjala cveće, rekao: "Hvala, gospođo... Vi ste žena, zar ne?"

"Uhapsili bi me da imam rajsferšlus kao na ovoj haljini", šaljivo je 2012. godine rekao princ jednom policajcu, dok je prolazila mlada plavuša u izazovnoj haljini.

Princ je rastužio milione domaćica 1966. godine kada je javno rekao da "Britanke ne znaju da kuvaju".

"Izgledate kao da se spremate u krevet", rekao je Filip 2003. predsedniku Nigerije Olusegunu Obasandžu, koji je nosio tradicionalnu nošnju.

Posle koncerta Toma Džonsa 1969. Fiip je čestitao pevaču, ali uz pitanje: "Čime ispirate usta? Kamenjem?"

Tokom jedne večeri u Rimu 2000. godine, italijanski premijer Đuliano Amato nudi italijansko vino princu koji odgovara: "Neka mi donesu pivo. Baš me briga odakle je, samo neka bude pivo".

"Ah, zar vi vozite ova odvratna kola? Često sam viđao ta kola kako idu ka dvorcu Vindzora", rekao je Filip 2001. godine pevaču Eltonu Džonu.

"Ne ostajte suviše dugo ovde jer ćete završiti s kosim očima", preporučio je Filip britanskim studentima 1986. godine tokom posete Kini.

Filip je jednoj crnačkoj plesnoj grupi 2009. godine rekao: "Jeste li svi iz iste porodice?", a tokom posete Australiji 2002. pitao je jednog Aboridžina: "Da li se vi još uvek bijete kopljima?"

Princ je jednom studentu po povratku iz Papue Nove Gvineje rekao: "Dakle, uspeli ste da vas ne pojedu!". Filip je 1994. jednom bogatom stanovniku Kajmanskih ostrva rekao: "Da li svi potičete od gusara?"

Princ je 1999. godine o jednom neispravnom električnom brojilu, tokom posete škotskoj fabrici radnicima rekao: "Verovatno je to postavio neki Indijac".

"Kako uspevate da ubedite ljude u kraju da ne piju dok polažu vozački ispit?", pitao je Filip jednog instruktora vožnje u Škotskoj 1995.

"Sigurno niste dugo ovde, jer se još niste zaokruglili", rekao je Filip jednom Britancu 1993. godine u Budimpešti. Filip je filipinskim medicinskim sestrama 2013. godine rekao da su Filipini sigurno "poluprazni" jer su u britanskoj zdravstvenoj službi "sve" Filipinke.

Tokom recesije 1981. godine, Filip je nezaposlenima rekao: "Ne razumem ništa. Prvo hoćete da imate više slobodnog vremena, a sad se bunite što nemate posla".

"Koliko ste ljudi od jutros prevarili ovim trikom?", pitao je Filip 2012. godine jednog čoveka u invalidskim kolicima. Filip je u poseti ustanovi za decu sa invaliditetom, orkestru mladih koji su nagluvi, 1999. godine u Velsu rekao: "Nije ni čudo što su gluvi kad tako glasno slušaju muziku".

Princ je jednom dečaku od 13 godina koji sanja da postane astronaut rekao: "Mnogo si debeo, ne bi mogao da letiš do tamo".

Vesti

Do you feel lucky, punk?: Tako je govorio Prljavi Hari

Legendarni Klint Istvud je ovog 31. maja napunio 87. godina. Čak i da nikada niste gledali "Prljavog Harija", vrlo je verovatno da ste u nekom trenutku svog života čuli ili čak izgovorili čuvenu rečenicu prljavog inspektora Harija Kalahana: "Do you feel lucky, punk?".

Vesti sreda 31.05. 21:37 Komentara: 51

"Lažov": Pesma posvećena Terezi Mej sve popularnija u Britaniji

Pesma u kojoj se britanska premijerka Tereza Mej kritikuje i naziva lažovom napreduje na listi najslušanijih pesama ove nedelje, uprkos odbijanju britanskog radija BBC da je objavi. Pesma "Lažov, lažov GE2017" se trenutno nalazi na trećem mestu, saopštila je kompanija koja objavljuje listu najslušanijih singlova.

Vesti sreda 31.05. 19:58 Komentara: 10

Koje su boje trenutaka iz istorije?

Foto kolorizacija, odnosno naknadno bojenje starih fotografija, zahteva pedantno istraživanje kako bi se došlo do preciznih informacija o svakom i najsitnijem detalju koji se na njima nalazi, od boja uniformi, znakova, vozila, do dominatnih boja modnih stlova proteklih epoha.

Vesti sreda 31.05. 18:21 Komentara: 3

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Vesti sreda 31.05. 11:12 Komentara: 53
strana 1 od 161 idi na stranu