- Vesti -

Princeza se odrekla kraljevskih titula, ali ipak ne može na izbore

Tajlandska princeza Ubolratanu Mahidol (68), koja se kandidovala za premijera te zemlje na predstojećim izborima, vrlo je brzo morala da povuće tu kandidaturu jer je njen mlađi brat, kralj Maha Vadžiralonghorn, zabranio da učestvuje na izborima, ocenivši da je to neprikladno i da nije u skladu sa tradicijom kraljevske porodice koja se ne meša u politiku.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako se navodi, stranka Tai raksa koja ju je kandidovala saopštila je da će se povinovati kraljevim željama, prenosi BBC.

Izbori na Tajlandu biće održani 24. marta, pet godina nakon uspostavljanja vlasti vojne hunte.

Princeza Ubolratana je najpre, nakon što se kandidovala, na Instagramu objavila da živi kao običan čovek jer se odrekla svih svojih kraljevskih titula, kao i da želi da ostvari svoja prava kao običan građanin i da će raditi iskreno u korist napretka svih građana Tajlanda.

Međutim, nakon što je kralj zabranio da se kandiduje, ona se samo zahvalila stranci Tai raksa na podršci, uz komentar da je samo htela da Tajland postane cenjen i prihvaćen u međunarodnoj zajednici.

Princeza Ubolratana je najstarije dete pokojnog tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja, a nakon što se 1972. godine udala za Amerikanca odrekla se kraljevske titule.

Nakon razvoda 2001. godine, vratila se u Tajland gde je učestvovala u životu kraljevske porodice.

View this post on Instagram

Princess Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Varnavadi, the older sister of Thailand’s king, has joined the race for the country’s next prime minister in an unprecedented move. Thailand’s monarchy has historically been seen as above politics, but Ubolratana, 67, announced on Thursday that she would represent a party associated with two fugitive former prime ministers who have been accused of subverting the power of Thailand’s royal institutions, according to the New York Times. The party’s leader said that they had nominated Ubolratana as she was “an educated and skilled person” who was the “most suitable choice.” A few hours after the announcement, the king made a statement saying that her candidacy was “an act that conflicts with the country’s traditions, customs, and culture, and therefore is considered extremely inappropriate.” The king’s opposition to the move is likely to lead to her disqualification by the election commission, according to the Guardian. On Friday, Ubolratana wrote on her Instagram that she had accepted the nomination and wanted to exercise her rights as a citizen. "I have conducted this action with sincerity and the willingness to sacrifice to have the opportunity to lead the country to prosperity," she wrote. Before the surprise announcement, the frontrunner for the elections was current prime minister Prayut Chan-ocha, who seized power during a military coup in 2014. Prayuth has also announced his candidacy in the elections, which will take place on March 24, after repeated delays by the country's junta 👑🇹🇭 (📷: Getty) - #ubolratana #princessubolratana #princess #princesses #royals #royalty #royalfamily #instaroyals #thairoyalfamily #woman #women #politics #politician #politician #primeminister #pm #thailand #thai #ทูลกระหม่อม #princessubolratanarajakanya #ubolratanarajakanya #thairaksachartparty #พรรคไทยรักษาชาติ #อุบลรัตน #ประเทศไทย #ไทย #ทรงพระสเลนเดอร์ #ไทยรักษาชาติ

A post shared by BuzzFeed World (@world) on

Vesti

On mora sam da ubije svoju večeru VIDEO

"Casa de Carne" je kratki film Dastina Brauna koji je osvojio prvu nagradu na ovogodišnjem Animal Film Festivalu. Glavni lik filma odlazi sa prijateljima na večeru, ne znajući da svoju večeru mora da ubije sam.

Vesti sreda 20.02. 09:00 Komentara: 40

Naučnici pronašli vrata Pakla?

Prolaz za Pakao je izgleda pronađen i on se nalazi u Engleskoj, u Notingam okrugu. U praistorijskoj pećini Kresvel Kragles pronađeno je na stotine zaštitnih "tragova koje su napravile veštice".

Vesti sreda 20.02. 08:00 Komentara: 29

Ovo je 11 znakova "ljubavne droge"

Osećaj zaljubljenosti je za svakoga drugačiji. Neki se zaljubljuju češće, pa dobro poznaju taj osećaj, dok drugi možda nisu toliko sigurni da li je u pitanju ljubav ili samo duboka zaljubljenost.

Vesti utorak 19.02. 18:30 Komentara: 8

Jutjub je kriv!

Naučnici su došli do zaključka šta je glavni razlog zbog koga sve veći broj ljudi širom sveta veruje da je Zemlja ravna.

Vesti utorak 19.02. 16:44 Komentara: 135
strana 1 od 112 idi na stranu