- Vesti -

"Čudovište sa apetitom": Otkrivena najbrže rastuća crna rupa

Astronomi su otkrili najbrže rastuću crnu rupu ikada viđenu u svemiru. "Čudovište sa apetitom“, kako su je nazvali, raste toliko brzo da za dva dana može da "usisa" masu ekvivalentnu Suncu, piše Si-En-En.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživači sa Australijskog nacionalnog univerziteta prvi su otkrili ovu supermasivnu crnu rupu, poznatu i kao kvazar, koja je zahvaljujući teleskopu Sky Mapper označena kao potencijalno zanimljiv objekat.

Zatim su iskoristili podatke Evropske agencije za istraživanje svemira kako bi utvrdili koliko je crna rupa udaljena. Otkrili su da je potrebno više od 12 milijardi godina da mlaz crne rupe dopre do Zemlje.

To je najsjajniji kvazar ikada viđen. Crna rupa je, kako ističe astronom Kristijal Volf, nekoliko hiljada puta sjajnija od naše galaksije.

Crne rupe smatramo najtamnijih objektima u svemiru koje gutaju sve, čak i svetlo. Međutim, ova je izrazito sjajna baš zbog svog "apetita“.

Procenjuje se da je crna rupa 20 milijardi puta veća od Sunca. Volf dodaje da je prvobitno bila 5.000 puta veća od Sunca i da su ostale crne rupe svega 50 puta veće od naše najveće zvezde. Naučnici se zbog toga pitaju kako je ova crna rupa toliko masivna.

"Možda nam ovo nešto govori o neobičnim procesima koji su povezani sa Velikim praskom. Šta se tamo zaista dogodilo još je nejasno“, dodaje Volf.

On ističe da verovatno postoji više takvih crnih rupa u svemiru i da nameravaju da istraže koliko je "veliki problem koji moramo da rešimo“.

Vesti

Neverovatna priča o porodici iz BiH:Preko noći planetarno poznati

Samo zbog toga što mu je žena mlađa 38 godina bilo bi dovoljno da krenemo u potragu za njim. A kamoli zbog toga što je trećeg sina dobio u 80. godini! Da li Ostoja, iz Razboja kod Srpca u Bosni i Hercegovini, koji je preko noći postao planetarno poznat, sada planira i ćerkicu - saznaćete u narednim minuta kada upoznate ovu neobičnu porodicu... Pogledajte prilog iz “Exploziv“.

Vesti ponedeljak 28.05. 11:02 Komentara: 0

Neočekivani obrt: Ko je izdao porodicu Frank?

Gerard Kremer, sin bivšeg člana Holandskog otpora koji je stanovao u susedstvu Ane Frank, nedavno je u Holandiji objavio knjigu koja baca novo svetlo na smrt Ane Frank i njene porodice. U njoj se tvrdi da je Frankove izdala Jevrejka koja je sarađivala s nacistima tokom Drugog svetskog rata.

Vesti ponedeljak 28.05. 08:10 Komentara: 8
strana 1 od 3838 idi na stranu