Zaista, zašto ne jedemo insekte?

Insekti mogu da budu ukusni. Zašto ih ne bismo jeli? Dovoljno je razloga za: Jednostavno ih je uzgajati, jedu manje od goveda, ovaca ili svinja, nisu im potrebni pašnjaci, brzo se množe i nisu uzrok gasova koji proizvode efekat „staklene bašte“.

Izvor: Izvor: Judit Hartl / Tihana Lohinski / Urednik: Ivan Ðerkoviæ / dw.de

Četvrtak, 18.07.2013.

17:53

Default images

Vodeni insekti, škorpioni, bubašvabe, prženi ili na štapićima, uz pivo… U Aziji je to delikates. I to je zdravo. Insekti i larve su energetska i proteinska bomba. Sto grama termita sadrži, na primer, 610 kalorija, što je više od čokolade! Uz to, sadrže 38 grama proteina i 46 grama masti, prenosi Dojče vele.

Insekti sadrže mnogo nezasićenih masnih kiselina, bogati su gvožđem, mastima, vitaminima i mineralima, navodi Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Ta organizacije želi da popularizuje recepte sa insektima u celom svetu.

U mnogim zemljama insekti se rado jedu, naročito u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Gusenice, poput ovih na fotografiji, su delikates u južnoj Africi. Tamo ih jedu kuvane, pečene, ili na žaru.

U Evropi i Americi ljudi smatraju da su insekti, larve, skakavci i druga puzeća stvorenja nešto što je „bljak“. Ideja o jedenju prženih tarantula, što je u Kambodži vrlo popularno jelo, većini je stravična. Ali zbog čega?
Beta/AP
I međunarodno cenjene kuhinje služe insekte. U meksičkim restoranima omiljeni su crvi sa umakom gvakamole. Čak se i u Nemačkoj otvaraju prvi restorani koji služe obroke od skakavaca, crva ili čak jela od gusenica – još uvek samo za najhrabrije.

Na svetu postoji oko hiljadu jestivih insekata. U tu grupu pripadaju i pčele. Te su životinje izvor hrane, zdrave, pune vitamina i proteina i velikim delom ukusne. Svet to tek treba da otkrije, kažu u FAO.

Naučnici su 2012. sa ekološke tačke gledišta analizirali proizvodnju crva brašnara na jednoj farmi insekata u Holandiji. Dokazano je da za proizvodnju jednog kilograma jestivih proteina crva brašnara treba mnogo manje energije i prostora nego što je to potrebno na farmama gde se proizvode mlečni proizvodi i meso.

Čak su se i u Nemačkoj insekti ranije jeli u većim količinama. Do sredine 20. veka supa od gundelja bila je vrlo popularna. Ona ukusom podseća na supu od rakova. Osim toga, gundelji su bili u ponudi i pošećereni i kandirani u poslastičarnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: