Lady Gaga

Njeno ime je na SVAČIJIM usnama. Ona je dvadesettrogodišnja diva koja MENJA lice muzičke industrije. "Grammy" nagrade. Na crvenom tepihu ređaju se zvezda za zvezdom. Muzički krem polako izlazi iz limuzina i pozira fanovima i fotoreporterima u svojim toaletama biranim nedeljama unazad. Odjednom se zaustavlja kabriolet iz kojeg viri žuta kosa. Stigla je! Sve oči se okreću k njoj.

Tekst: Nenad Janjatović
Izvor: Magazin "ELLE"

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2010.

09:23

Default images

Malena prilika obučena u Armani Privé, koja drži u ruci asesoar (nešto nalik torbi) u obliku zvezde sa šiljcima, stupa na crveni tepih i odjednom svi ostali prestaju da postoje. Spektakl je stigao. Lejdi Gaga (Lady Gaga), nominovana za četiri nagrade, novi je skandal-majstor, intriga koja je na svačijim usnama, društvena opsesija koja se nije dogodila još od vremena Madone. Uz njene hitove skaču po klubovima Njujorka, Milana i Londona, pevuše ih mame koje nikada ne bi dale svojim ćerkama da se obuku kao ona, potajno ih slušaju oni koji je ogovaraju i koji su javno njeni najveći protivnici. O njoj bruji čitav svet. Ona je fenomen. Malo čudovište. Lejdi Gaga.

Rah-rah-ah-ah-ah! Roma-Roma-ma-ah! Ga-ga... Svet je poludeo za ovim stihovima, koji mogu savršeno da se spoje uz definiciju gagaizma. "Bad Romance" je na svim radijima, spot je analiziran do najsitnijih detalja, rasprave o kreacijama u njemu ne prestaju. Ali ona se nije pojavila niotkuda. Dugo i naporno je radila na svom putu do crvenog tepiha. Stefani Džoen Anđelina Germanota (Stefani Joanne Angelina Germanotta) rođena je 1986. u Njujorku kao najstarije dete Žozefa i Sintije Germanota.

S jedanaest godina je trebalo da krene u poznatu "Julliard School", ali umesto toga upisuju je u privatnu katoličku školu "Convent of Sacred Heart" (koju su pohađale Caroline Kennedy i Nicky Hilton). Iako je u školi bila veoma disciplinovana i posvećena, zbog svog izgleda osećala se veoma nesigurno. „Ismevali su me stalno jer sam bila ili suviše provokativna ili previše ekscentrična. Nisam se uklapala i osećala sam se kao frik. Znate, idol mi je bio Dejvid Bouvi (David Bowie)“, izjavila je Lejdi Gaga. „Iako me mnogi optužuju za čist egzibicionizam i privlačenje pažnje, ja u stvari pokušavam da na svojim nastupima stvorim atmosferu u kojoj će se moji fanovi osećati kao da tu pripadaju. Da napravim mesto gde mogu da budu ono što jesu i da se zbog toga ne osećaju loše.“

Sa sedamnaest je primljena na njujorški univerzitet "Tisch School of the Arts", gde je počela studira muziku i usavršava svoje spisateljske sposobnosti, ali ipak odlučuje da se posveti muzičkoj karijeri i napušta školovanje. Odlučuje da se odseli od roditelja, koji nastavljaju da je pomažu plaćajući joj kiriju dok se ne snađe, i kreće s nastupima u klubovima na istočnoj njujorškoj sceni. Sama ih je osmišljavala i bili su nešto što se dotad nije viđalo na sceni. Na jedan od njih zove i svoje roditelje, želeći da je podrže kao što su ranije radili i da im pokaže svoju umetnost. Džozef i Sintija su uvek bili tu za svoju ćerku, još od četvrte godine, kada je sela za klavir i počela da ga svira po sluhu. Slobodoumnost i potpora roditelja nešto su na šta je Gaga i danas veoma ponosna.
Međutim, za njenog oca je tadašnji nastup, kao i njeno konzumiranje droga, bilo suviše i njihov odnos se hladi na nekoliko meseci tokom kojih nisu razgovarali. Nastavlja da radi na svojoj muzici, a producent Rob Fusari, koji joj je pomogao da napiše neke od najranijih pesama, poredi njen vokalni stil sa onim koji je posedovao Fredi Merkjuri (Freddie Mercury). Dok je pokušavala da smisli scensko ime, Rob je na svaku probu dolazio pevajući "Radio Gaga" od grupe "Queen" i uskoro je proziva "Lady Gaga". „To je to!“, rekla je. „Nikad me više nemojte zvati Stefani!“

Sklapa ugovor sa "Interscope Records" i dobija angažmane kao tekstopisac za Britni Spirs (Britney Spears) i sastav "Pussycat Dolls". Polako počinje da radi na svom albumu "Fame" i farba se u plavo kako je ne bi mešali sa Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse). Oko sebe okuplja kreativni tim "House of Gaga", koji se sastoji od stilista, modnih dizajnera, producenata i koreografa. Sama piše pesme i svira klavijature i uz pomoć svog tima spaja modu, umetnost, ples i muziku u spotove i nastupe koji postaju meta pažnje javnosti. I onda se sve zahuktava. Njen debi album, "The Fame", izlazi 2008. Za razliku od ostalih „slatkiša“ na muzičkoj sceni, iza kojih stoji hiperproducentsko-marketinška mašinerija, Lejdi Gaga piše sama svoje pesme, svira klavir i klavijature i ne peva na plejbek na koncertima.

Kad je izdala prvi singl, "Just dance", nisu hteli da je puštaju na radijima jer se nije uklapala u koncept muzike koja je bila popularna u tom trenutku. Sada takvu muziku možete da čujete svuda. Ona koristi svoju seksualnost kao „deo svoje umetnosti“, kako kaže, i smatra da žene ne treba da budu kao ona, već šta god one same žele da budu. Omoti njenih albuma nisu nimalo seksualni, što je bio problem za njenu izdavačku kuću. „Mi smo umetnici“, izjavila je Gaga. „Mi biramo šta ćete vi videti i onda pričamo priču. Poslednje što je potrebno mladim ženama jeste još jedna fotografija seksi pop zvezde koja se valja po pesku i dodiruje se.“

U trenutku kada se svuda priča o krizi i kada se haute couture kuće polako gase, Gaga navlači na sebe ono što se ni okoreli fashionisti ne usuđuju. Kao Jovanka Orleanka, započinje svoj pohod na crvene tepihe i nastupe ne vodeći računa o realnom ili „primerenom“. Ona pomera granice koje su već otišle daleko i svojom individualnošću i vizijom pravi nov prostor za eksperimentisanje i prikazivanje. U njenom svetu normalno je da nosi kaput obložen žapcem Kermitom (Jean-Charles de Castelbajac), da se pojavi samo u Gaultier korsetu, da joj Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen) obezbedi kostime za spot (Bad Romance) ili da joj Miuccia Prada napravi haljinu za nastup u Muzeju moderne umetnosti u Los Anđelesu, kao i da joj konceptualni umetnik Dejmijen Hrst (Damien Hirst) dizajnira klavir. Svi oni vide Gagu kao savršenu priliku za prikazivanje svoje mode, koja je u ovom slučaju nešto mnogo više nego masprodukcija. Ona je postala spasilac unikatnosti koju visoka moda (haute couture) nosi sa sobom. A i ko bi to mogao da nosi bolje od nje?

Kada je "Saturday Night Live" imao priliku da napiše nešto duhovito za dve najpametnije i najluckastije zvezde današnjice, Madonu i Lejdi Gagu, rezultat je bio neduhovit, ako ne i glup, skeč u kojem se ove dve zvezde tuku u korsetima kao mačke. Ovo je, da vas podsetimo, isti medij koji je pokrenuo trač da je Lejdi Gaga hermafrodit, i to sve zbog naduvanog veša ispod mini haljine, ali svakako i zbog toga što je ona neko ko je do tada koristio dosta transvestitskih žargona, zato što je pričala o svojoj biseksualnosti, svoju VMA nagradu posvetila homoseksualcima i na Nacionalnom maršu za jednakost izjavila da se neće smiriti dok ne nestane homofobija u muzičkoj industriji. („Da, imam ogroman magareći k...c“, izjavila je kada ju je britanski televizijski voditelj Džonatan Ros (Jonathan Ross) upitao o medijskim spekulacijama, a u pozadini je hju Džekmen (Hugh Jackman), njegov drugi gost, prasnuo u smeh. „Moja divna vagina je veoma uvređena“, nastavila je.)

Omot za novi album, "Fame monster", radio je Hajdi Sliman (Hedi Slimane) i predstavlja Lejdi Gagu u gotskom izdanju. Na njemu se nalazi i pesma "Speechless", koju je posvetila svom ocu i koju je izvela u duetu sa Eltonom Džonom na dodeli nagrada "Grammy".

„Moj otac je imao problema sa srcem, ali nije hteo na operaciju. Rekao je mojoj majci i meni da će živeti koliko mu vreme dopusti. Ostala sam bez teksta, nisam znala šta dam u kažem. Dok sam bila na turneji, napisala sam ovu pesmu kao molbu njemu. I napokon je otišao na operaciju“, priča Gaga, koja je, zajedno s majkom i sestrom, bila neprestano pored očeve postelje u bolnici nakon operacije. Nije se mrdala, pa čak ni tuširala, danima, ne želeći da se odvoji od njega, sve dok joj se nije obratio. „Idi kući slobodno i sredi se“, rekao mi je. I otišla sam, sredila se, stavila karmin i vratila se. „Evo je moja devojčica.“

Lejdi Gaga uvek donosi prave odluke. Etične. Ona ne nosi krzno (krzno polarnog medveda u Bad Romance je veštačko) i koristi svoju ulogu modne ikone da promoviše nove talente. Pored svojih omiljenih kreatora (McQueen, Mugler, YSL), nosi vintage komade i stvari s potpisom Kiko i Nasir Mazhar. Kad razgovarate s ljudima koji su sarađivali s njom, oni su u isto vreme puni divljenja i zaštitničkog stava. „Divno je kada radite s nekim ko vas čini malo boljim nego što inače jeste. Madonna uvek tako utiče na mene, i, moram da kažem, i Gaga“, kaže Jonas Akerlund, koji je režirao njen spot "Paparazz"i i najnoviji spot za duet sa Bejonse (Beyonce), "Telephone".

Posmatrajući ovu malu dvadesettrogodišnju divu, shvatate da je ona timski igrač kog saradnici obožavaju i gledaju sa divljenjem. Stvorila je nov univerzum uvrnutosti, zabave i umetničke slobode za sve svoje saradnike i legiju fanova koja raste iz dana u dan. I kako da ne poželite da joj pridržite merdevine na njenom putu ka vrhu? Rah-rah-ah-ah-ah! Roma-Roma-ma-ah! Ga-ga...

MAGAZIN ELLE U NOVOM BROJU DONOSI:

Lady GAGA – Nova kraljica spektakla

Trend Dodatak: 500+ Predloga za proleće/leto 2010

Intervju: Sonja Kolačarić – Gluma je zemlja čuda

Fitnes –Tajne savršene figure

Beauty for less – Izgledajte fenomenalno i sa malim budžetom

Otvorene veze: Nova seksualna revolucija

Dilema – Priznati prevaru ili ne?

Da li biste...Šetali mušku sponzorušu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: