Život

Četvrtak, 23.12.2021.

10:01

Uočen veliki broj lutajućih planeta - naučnici ispituju koliko ih je u Mlečnom putu

Međuzvezdani prostor je groblje lutajućih planeta koje su izgubile svoju matičnu zvezdu i besciljno lutaju svemirom.

Izvor: index.hr

Uočen veliki broj lutajućih planeta - naučnici ispituju koliko ih je u Mlečnom putu
Foto:EPA/ANTHONY ANEX

Iako ih nije tako lako uočiti, nakon analize desetina hiljada snimaka sa Evropske južne opservatorije (ESO), naučnici su uspeli da pronađu čak 170 potencijalno izgubljenih svetova u našoj galaksiji.

Koja planeta je najbliža Zemlji? Nije ona na koju mislite

Ako se za većinu njih potvrdi da su lutajuće planete, to bi značilo da je naš Mlečni put pun takvih odbeglih egzoplaneta.

Neki su izbačeni iz svog zvezdanog sistema

"Takođe bi moglo biti nekoliko milijardi takvih džinovskih planeta koje besciljno jure niz Mlečni put", rekao je astronom Erve Buj iz Laboratorije za astrofiziku de Bordo u Francuskoj.

Lutajuće planete se rađaju u vrtlozima gasa i prašine koji su tipični za Sunčev sistem, ali neki od ovih oblaka na kraju postanu premali da bi proizveli nešto što liči na naš Sunčev sistem.

Još nije poznato koliko je ovih planeta nastalo bez zvezde, a koliko je izbačeno iz svojih gnezda, odnosno iz svog Sunčevog sistema, piše Science Alert.

Teško ih je uočiti

Teško ih je uočiti jer ne sijaju žestinom zvezde, a pošto samo besciljno jure kroz svemir, nemaju čak ni orbite koje se mogu izračunati. Većinu njih primećujemo indirektno, kao rupe u prostor-vremenu, jer njihova masivna tela nakratko iskrivljuju pozadinsko svetlo zvezde.

Misteriozni plavi blesak iz svemira zbunjuje već tri godine – sada znamo šta je

Astronomi su uspeli da pronađu tako veliki broj lutajućih planeta, navodeći činjenicu da novoformirana tela nastavljaju da zrače toplotu mnogo miliona godina. Nakon analize znakova niskog zračenja sa slika sa ESO-ovih moćnih teleskopa, uspeli su da prikupe ogroman broj kandidata za izgubljene svetove.

Pitanje je da li će se svi ovi kandidati pokazati kao zaista lutajuće planete. Od njih 170, moguće je da samo 70 padne u tu kategoriju.

Studija pod nazivom Bogata populacija slobodno plutajućih planeta u udruženju mladih zvezda Gornjeg Škorpijusa objavljena je u časopisu Nature Astronomi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: