"Sedam minuta užasa": Nasino vozilo večeras sleće na Mars, u BiH organizovan prenos

Opština Jezero organizovaće večeras putem video-bima javno praćenje sletanja Nasinog rovera Perseverans na Mars, i to u krater nazvan upravo po toj maloj opštini u Republici Srpskoj.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

10:39

Foto: Profimedia / AFP PHOTO / NASA

Iz opštine Jezero su saopštili da je sletanje predviđeno večeras za 20:15 sati i da će prenos biti organizovan u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jezeru, prenosi Klix.ba.

Zadatak rovera je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru Jezero. Krater je nazvan po opštini Jezero, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

U opštini Jezero je putem video-bima na otvorenom organizovan i direktan prenos uživo početka lansiranja rovera na Mars.

Inače, iz Nase su ulazak rovera u atmosferu Crvene planete slikovito opisali kao "sedam minuta užasa" kroz koje će letelica morati da prođe pre nego što stigne do tla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: