Nenormalni uslovi: Na Antarktiku toplije nego u Srbiji

Na Antarktiku je bilo više od 20 stepeni u plusu, pa je na ovom simbolu leda i hladnoće bilo toplije nego u Srbiji, gde je maksimalna temperatura istog dana bila 11 stepeni.

Život

Izvor: B92, Sputnik.rs

Petak, 14.02.2020.

10:00

Nenormalni uslovi: Na Antarktiku toplije nego u Srbiji
Foto: Depositphotos, fthuerig

Brazilski naučnici izmerili su 9. februara temperaturu od 20,75 stepeni Celzijusa, što je najviša zabeležena temperatura u istoriji, preneo je "Gardijan".

Ta temperatura izmerena je na antarktičkom ostrvu Simor, a prethodna najviša temperatura izmerena je 1982. godine na ostrvu Sinji i iznosila je 19,8 stepeni.

Ovaj temperaturni rekord usledio je neposredno pošto je oboren još jedan, budući da je na kontinentalnom delu Antarktika izmerena najviša temperatura u istoriji od 18,3 stepena.

Stručnjaci tvrde da prosečna temperatura na Antarktiku raste brže nego u ostalim delovima planete i dodaju da su poslednji temperaturni rekordi "nenormalni".

Naučnici koji istražuju ovu pojavu kažu da je najverovatniji uzrok promena u okeanskim strujama i globalni klimatski fenomen El Ninjo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: