Zemlji preti "Bog haosa": Asteroid stiže u narednih 10 godina, a nemamo odbranu

Za 10 godina pored Zemlje će proći "Bog haosa“, jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima "neverovatne posledice za život na Zemlji“.

Život

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2019.

11:15

Zemlji preti
Foto: depositphoto/digitalstorm

Asteroid "99942 Apophis" širok je 340 metara i proći će oko 30.000 kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite.

Brzina kojom će proleteti pored nas biće oko 40.000 kilometara na sat, pa će biti vidljiv sa Zemlje, piše Express.co.uk.

Naučnici su svesni da bi njegova putanja mogla da se promeni, a na opasnost od asteroida, ali i činjenicu da trenutno nemamo nikakvu odbranu od njih upozorio je i Ilon Musk.

Šef kompanije Spejs X i Tesle objavio je na Tviteru članak o asteroidu koji je nazvan "Bog haosa". On je napisao da nije zabrinut zbog tog konkretnog asteroida, ali je svestan da će jednom "veliki kamen" udariti u Zemlju, a mi odbranu u tom slučaju nemamo. O opasnostima koje nam prete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti odbrane pre nekoliko godina govorio je i naučnik iz Nase Džozef Nut. On je rekao da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosauruse pre 66 miliona godina ponovo mogao da udari u našu planetu.

Problem je što, ako bi naučnici zaista pronašli takav objekat koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli da urade kako bismo se zaštitili od udara i sprečili potencijalno uništenje ljudske vrste.

Naučnici su predložili da NASA napravi jednu letelicu za presretanje svemirskih objekata ukoliko dođe do takvih opasnosti, kako bi se smanjilo vreme potrebno za organizaciju misije spasavanja naše planete i života na Zemlji ako se, tačnije kada se, navodi britanski portal, jednom otkrije takav asteroid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: