- Nauka -

Vanzemaljski život postoji tamo gde su zvezde stisnute zajedno?

Vanzemaljski život mogao bi se naći u solarnim sistemima gde su zvezde stisnute jedna uz drugu, praveći takozvanu "useljivu zonu", pokazuje novo istraživanje naučnika Univerziteta u Šefildu.

Izvor: B92
Podeli
Shad.off/depositphotos
Shad.off/depositphotos

Ranija istraživanja uglavnom su se fokusirala na planete i potencijalni život oko zvezda koje su slične našim, polazeći od pretpostavke da će bilo koji drugi solarni sistem u kom bi mogao da postoji život izgledati kao naš.

Kako prenosi Independent, novo istraživanje ukazuje da formiranje zvezda u binarnim sistemima može omogućiti planetama oko njih pravu temperaturu, u kojoj može biti vode i život može da procveta. Kada naiđu na treću zvezdu, binarni par zvezda može biti gurnut zajedno. To bi moglo da proširi zonu za život.

Useljiva zona - goldilocs je udaljenost od zvezda gde nije ni pretoplo ni previše hladno. Smatra se da je otprilike jedna trećina zvezdanih sistema u našoj galaksiji sastavljena od ovih binarnih parova.

Istraživači su koristili kompjuterske simulacije da bi razumeli kako zvezde mogu da budu u interakciji i kako će susreti uticati na parove dve zvezde.

"U tipičnom 'zvezdanom rasadniku', gde bi se nalazilo oko 350 binarnih objekata, njih oko 20 bi bilo stisnuto, tako da dolazi do proširenja useljive zone, a time i mogućnost vanzemaljskog života. U nekim slučajevima te useljive zone su se čak preklapale. To bi povećalo šanse za život", otkrili su istraživači.

Oni sugerišu da postoji više binarnih sistema nego što smo mislili, što povećava izglede za vanzemaljski život.

"Dakle, oni svetovi pisaca naučne fantastike - gde dva sunca sijaju na nebu iznad vanzemaljskog života - sada izgledaju mnogo verovatnije", navode stručnjaci.

Otkriće da bi se stabilni solarni sistemi mogli razvijati na mestima koja se veoma razlikuju od naših, jasno je koliko malo podataka o njima postoji. Novo istraživanje moglo bi dalje istražiti šta se dešava oko tih sistema i pokušati otkriti kakva okruženja se tamo mogu naći.

strana 1 od 15 idi na stranu