Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema

Novo istraživanje je možda rešilo “duboko ukorenjenu misteriju” našeg solarnog sistema i obezbedilo validnost teoriji da iza Plutona zaista postoji planeta "Devet".

Život

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

11:15

Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema
Foto: Thinkstock / ilustracija

Istraživači sa Kalteka uključujući i Konstantina Batigina i Majka Brauna (koji je prvi izneo teoriju “planete Devet”) kažu da su nam dokazi o velikoj masi bili ispred nosa sve vreme – ili barem iznad glave.

Ova planeta naime možda može da uzrokuje nagib Sunca, a evo i kako.

Orbite svih ostalih planeta u Sunčevom sistemu su uglavnom ravne, međutim, zona u kojoj orbituju oko Sunca je nagnuta oko šest stepeni od ekvatora Sunca, dok masivna skrivena planeta ima orbitu nagnutu 30 stepeni u odnosu na orbite drugih planeta.

"Takva planeta bi primorala solarni sistem da se polako okreće", izjavila je autorka studije Elizabet Bejli.

Odvojeno istraživanje Univerziteta u Arizoni otkrilo je da bi masivna planeta mogla da objasni čudne orbite u Kuiper pojasu, regionu iza orbite Neptuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: