Život

Subota, 10.10.2015.

15:10

U genima se može videti nečija seksualna orijentacija?

Dugo se verovalo kako ljudska seksualnost počiva na biološkoj osnovi, s time da su određeni geni povezani s homoseksualnošću.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Čini se kako DNK skriva tajnu da li je neko gej, i to sa tačnošću od 70 odsto, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornia u Los Anđelesu.

Ovo je prvi primer modela koji predviđa seksualnu orijentaciju na temelju molekularnih markera. Ideja o genetičkoj komponenti proizašla je iz činjenice da su jednojajčani blizanci najčešće iste seksualnosti, piše Daily Mail.

Izmena ljudskog DNK-a negde ima jači, a negde slabiji efekat, a to zavisi od hormonskih dejstava na fetus još u majčinoj utrobi. Uporište novog saznanja o određivanju seksualnosti upravo je u tim različitim obrascima metilacije, odnosno izmene ćelija. Takve obrasce naučnici povezuju s homoseksualnošću.

Ovo saznanje još uvek ne znači kako se polna orijentacija može predvideti pre rođenja deteta jer studiju su sproveli samo na odraslim ljudima. Ipak, možda i pomalo kontroverzno zvuči ideja da se metilacija DNK-a može menjati u odrasloj dobi, što znači da neko ko je gej ne mora nužno to i da ostane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: