Svet 8

14.05.2024.

18:54

Američka "Puma" lovi ruske S-300

Oružane snage Ukrajine su u svoj arsenal integrisale američku laku bespilotnu letelicu RK-20 Puma.

Izvor: bulgarianmilitary

Američka "Puma" lovi ruske S-300
Profimedia

Podeli:

Prema izveštajima iz Ukrajine, RK-20 Puma pomaže ukrajinskim snagama u gađanju i uništavanju ruske vojne opreme u posebno izazovnim područjima ratišta.

ArmijaInform je intervjuisala operatere dronova iz 148. odvojene artiljerijske brigade Vadušno-desantnih snaga, koji se oslanjaju na ovu bespilotnu letelicu za lociranje neprijateljskog naoružanja.

Operateri su istakli izuzetnu kameru drona, koja se može pohvaliti visokokvalitetnim staklom, preciznim ciljanjem, stabilizacijom, jasnoćom slike i zumom.

"Ono što izdvaja našu 'pticu' je pouzdanost kamere. Održava fokus, a dron poravnava svoju putanju sa pogledom kamere. Kada je meta zaključana, dron kruži kao orao grabljivac, držeći metu na vidiku", rekao je Ivan, jedan od operatera.

Takođe je pomenuo njihovu direktnu saradnju sa programerima dronova, koji prilagođavaju softver svojim potrebama - odnos koji se pokazuje od suštinskog značaja kada se testira na bojnom polju.

Lov na S-300

Pilot UAV Puma, Dmitro, rekao je da je njihov tim brzo postao vešt sa ovom dronom.

U SAD kurs obuke obično traje šest meseci, nakon čega sledi dodatnih šest meseci prakse. Međutim, ukrajinska vojska je, koristeći materijale za obuku, uspela da ga savlada za samo mesec dana.

Koristeći bespilotnu letelicu RK-20 Puma, ukrajinska vojska je uspešno "lovila" različita ruska oružja, čak i duboko unutar neprijateljske teritorije na udaljenosti većoj od 45 km. To uključuje protivvazdušni raketni sistem S-300, sistem teških bacača plamena tipa TOS i artiljerijske sisteme poput Msta-S, Hiacinth-S i D-30.

Pored toga, identifikovali su skladišta municije i neprijateljsko osoblje.

Trenutno je u službi više od 20 armija širom sveta. AeroVironment nudi nekoliko varijanti ovog sposobnog drona.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: