Život

Utorak, 17.12.2013.

16:09

Kina sletela na Mesec

U nedelju, 14. decembra u 14:11h lender Chang’e-3, koji je lansirala Kina, uspešno je sleteo na površinu Meseca. Chang’e-3 spustio se u oblasti Sinus Iridum, na severnom delu Meseca.

Izvor: Milan Miloševiæ

Default images

Na gornjoj slici možete da vidite šta je kamera snimila neposredno pre nego što je lender dodirnuo površinu.

Lender Chang’e-3 lansirala je Kineska nacionalna svemirska agencija 1. decembra, raketom Long March 3B Y-23. Klavni cilj misije je spuštanje na površinu našeg satelita i analiza tehničkih aspekata ovakvog leta. Naučni zadatak misije biće topološka i geološka analiza površine Meseca. Jedan od zadataka ovog lendera biće da prvi put direktno ispita strukturu i dubinu površine do dobine od 30 metara. Detalji plana misije nisu poznati javnosti.

Chang’e-3 lender ima masu od 1200 kilograma, opremljen je uređajima za komunikaciju, sa nekoliko različitih instrumenata za analizu površine i nosi rover mase od oko 100 kilograma. Ovaj rover nazvan Jujutu (“Zec od žada”), može da dostigne brzinu od 200 m/h. Uz opremu namenjenu istraživanju meseca lender je opremljen i kamerama koje će snimiti Zemlju i druga nebeska tela.

Planirano trajanje misije je tri meseca.

Chang’e 3 je prvi lender koji je spušten na Mesec posle 37 godina. Poslednji put na površinu Meseca spuštena je Sovjetska sonda Luna 24, avgusta 1976. godine, četiri godine nakon poslednjeg leta sa ljudskom posadom (Apolo 17). Jujutu je treći rover na površini, prethodna dva bili su Ruski Lunohod 1 i 2.

Izvor: Svet nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: