Hitlerov suludi plan o otmici pape zbog koga je general Volf bio zatečen

Pokrenuo je prvu javnu kampanju protiv pušenja u svojoj zemlji, obožavao je Diznijeve crtaće, bio je zakleti vegetarijanac i ljubitelj životinja, a časopis "Tajm" 1938. godine ga je proglasio čovekom godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2022.

14:11

Hitlerov suludi plan o otmici pape zbog koga je general Volf bio zatečen
Foto: Profimedia

Ujedno je bio jedan od najgorih zločinaca u svetskoj istoriji – Adolf Hitler. Do koje mere je patološko visoki ego nacističkog vođe zamagljivao njegovu moć rasuđivanja svedoči sledeća bizarna priča.

Nedugo nakon što se dočepao vlasti, Hitler je shvatio poraznu činjenicu: lokalne katoličke škole nisu se baš pretrgle da mu ukažu dužno poštovanje u vidu isticanja njegovih fotografija u svakoj učionici. "Nepravda" je brzo ispravljena: raspeća i crteži Isusa su uklonjeni i zamenjeni ogromnim firerovm portretima.

Zamenivši sina božjeg samim sobom, Hitler je odlučio da preduzme sledeći logičan korak – da ukloni papu. Nije se radilo samo o realizaciji njegove dalje ideje o napuštanju svih religija i proglašenju sebe nekom vrstom božanstva: poglavar Katoličke crkve zamerio mu se 1943. godine, kad je javno osudio nacističko gaženje ljudskih prava.
Foto: Profimedia
Plan o otmici Pija XII kao da je stvoren u glavi nekog Bondovog zlikovca. Hitler je pozvao Karla Volfa, generala SS-a, u svoju kancelariju. Zaverenički se nagnuo prema njemu i izložio mu svoj plan o okupaciji Vatikana, odnosno o zarobljavanju pape i zapleni zlata i crkvenih dokumenata.

Nakon toga, nastavio je Hitler da iznosi suludu zamisao, druga grupa nacističkih vojnika trebalo bi da se infiltrira i u Sveti grad, pretvarajući se da je reč o papinim spasiocima. Ideja je bila da prvu grupu nacista proglase italijanskim plaćenicima i pobiju, a da potom, u čitavom tom haosu, "slučajno" usmrte i papu.

Volf je znao da je Hitlerov plan blago rečeno psihotičan, o njemu je izvestio Italijane, koji su s pravom bili besni. General nije bio naročito suptilan – o Hitlerovom planu je progovorio za "Avenire", italijanski list u vlasništvu Katoličke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: