Žene: imaju sve, a i dalje su nesrećne

Da li ste ikada upoznali ženu za koju biste rekli da „ima sve“, a ipak je nezadovoljna? Deluje da nije reč o razmaženosti pojedinih „srećnica“, nego u neobičnom trendu - „paradoksu izbora“.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

11:30

Default images

To je opazila i američka profesorka Barbara Kili koja smatra da je konfuzija u kojoj se nalaze mlade žene jednim delom izazvana time što su u mladosti prečesto ispunjavale očekivanja roditelja, dok ih na posletku nisu skrhali neizvesnost i strah.

One počinju tako što „za ljubav roditelja“ vredno uče, dobijaju najviše ocene, dobijaju odlične poslove, a zatim ih sustignu godine trpanja pod tepih njihovih sopstvenih želja.

Kako bi otkrila dublje korene nezadovoljstva žena za koje bi se reklo da imaju sve, profesorka Kili ispitala je 100 žena starosti između 20 i 60 godina i otkrila da feminizam i dalje ima duboke korene u svesti žena, ali da je praćen daleko većim obavezama.

Žene u 20-tim i 30-tim godinama života zato postaju zbunjene prevelikom mogućnošću izbora od kojih svaki deluje i kao ispravan i kao pogrešan u isto vreme.

Čak i kada ostvare vrhunsku karijeru, one zaključuju da su sve vreme sledile tuđe snove, a zatim postaju nezadovoljne učinjenim.

„Teško je prilagoditi se na život odrasle osobe“, kaže Kili.

Jurenje uspeha često se pretvori u trku s vremenom u kojoj se zaboravlja na lične potrebe i „sitne“ ciljeve poput održavanja prijateljstava i pronalaženje ljubavi.

Ako se udaju dok vode takav način života, susreću se sa dodatnim problemima braka i majčinstva i osećaju da su izgubile identitet.

Psiholog Beri Švajc ovakav fenomen nazvao je „paradoksom izbora“. Njegova istraživanja su pokazala da prevelika paleta mogućnosti može dovesti do konfuzije i depresivnosti, zbog toga što nismo u stanju da donesemo „ispravne“ odluke.

Tako žene koje su odgojene tako da slede sve više ciljeve, dospevaju u svet patrijarhalnih očekivanja gde im pored jurcanja za uspehom sleduju i kućni poslovi i briga o deci.

Kilijeva zaključuje da je rešenje u oprezu. Vežbanje svesnosti trebalo bi da nas vraća u ravnotežu sa samima sobom i na fokusiranje na važne stvari u životu.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: