Tiodorović: Lokdaun je bio neopravdan, ali neophodan

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović danas je povodom tri godine od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Milos Tesic/ATAImages
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Na pitanje da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

"Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije", rekao je Tiodorović, koji je bio član Kriznog štaba od početka pandemije.

Dodao je da je od početka pandemije svima bilo jasno da ima neke karakteristike prethodnih, ali da je u mnogo većem obimu postala ne samo zdravstveni, već i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem.

Tiodorović je podsetio da je koronavirus pokazao izuzetnu mutagenost, što je dovodilo do iznenadnih promena i pogoršanja epidemiološke situacije, dodajući da se sa pronalaskom vakcina, njihovim usavršavanjem i proizvodnjom boljih lekova ovladalo celokupnom situacijom, a sve noviji mutanti i podsojevi postali manje smrtonosniji.

"To ne važi i za aktuelnu situaciju kad su u pitanju stare osobe sa teškim hroničnim bolestima te je za njih ovo još uvek opasan pa i smrtonosan virus", upozorio je Tiodorović.

Na pitanje šta misli o protokolima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji opstaju, uprkos sve većem broju zemalja koje ukidaju zabrane, Tiodorović je objasnio da se oni u različitim zemljama prilagođavaju u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije.

Podsetio je da su u našoj zemlji na snazi one mere koje su i u razvijenim zdravstvenim sistemima dominantne – maske u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a koje se preporučuju hroničnim bolesnicima.

Tiodorović je ocenio da će pandemija koronavirusa sve više slabiti i dobiti endemski oblik sličan gripu, tako da će ga biti više u periodima kasne jeseni i zime, pored vakcinacije će biti i predviđene mere za najosetljivije osobe, poput starih i hroničnih bolesnika.

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta 2020. godine, kako bi se sprečilo širenje zaraze koronavirusom, a poslanici Skupštine Srbije ukinuli su ga 6. maja posle više od 50 dana.

Uvedene su posebne mere, među kojima je bilo zatvaranje škola, ograničavanje kretanja starijim osobama, preporučena je samoizolacija, i ograničeno radno vreme restorana, kafića...

Period pandemije obeležila je i zabrana okupljanja, obavezno nošenje zaštitnih maski, kovid propusnica, policijski čas, dokazi o vakcinaciji, kazne za kršenje pravila...

Za tri godine pandemije Srbija je prešla put od prvog zvaničnog zaražavanja koronavirusom do ukupno 2.496.295 slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu