Britanija odobrila modifikovanu vakcinu protiv kovida 19

Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv kovida 19 sa dejstvom i protiv originalne i protiv omikron varijante koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

14:10

Britanija odobrila modifikovanu vakcinu protiv kovida 19
Foto:EPA/ JUSTIN LANE

Britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) odobrila je takozvanu bivalentnu vakcinu koju je proizvela američka farmaceutska kompanija Moderna kao buster vakcinu za odrasle osobe, preneo je Rojters.

Odluka agencije zasnovana je na podacima kliničkog ispitivanja, koji su pokazali da je vakcina pokrenula snažan imuni odgovor protiv omikrona (BA.1) i originalnog virusa iz 2020. godine, navodi se u saopštenju.

MHRA je navela i da je u analizi utvrđeno da vakcina generiše dobar imuni odgovor protiv trenutno dominantnih omikronovih izdanaka BA.4 i BA.5.

Prva generacija vakcina protiv kovida 19 koja se koristi u Velikoj Britaniji nastavlja da pruža važnu zaštitu od bolesti i spasava živote, navela je izvršna direktorka MHRA Džun Rejn u saopštenju.

Prema njenim rečima, ova dvovalentna vakcina će zaštititi ljude od korone, dok virus nastavlja da evoluira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: