Dve nove podvarijante omikrona će izazvati novi talas korone?

Dve nove podvarijante omikrona mogu dovoljno dobro da izbegnu antitela od ranije infekcije i da izazovu novi talas, ali su daleko manje sposobne da napreduju u krvi ljudi vakcinisanih protiv kovida 19, otkrili su južnoafrički naučnici.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto:Shutterstock/wisely
Foto:Shutterstock/wisely

Naučnici iz više institucija ispitivali su omikronove podvarijante BA.4 i BA.5, koje je Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca dodala na svoju listu za praćenje. Oni su uzeli uzorke krvi od 39 učesnika koji su prethodno bili zaraženi omikronom kada se prvi put pojavio krajem prošle godine.

Od 15 vakcinisanih, osam je primilo Fajzerovu vakcinu, sedam je primilo vakcinu firme Džonson i Džonson, a 24 nije bilo vakcinisano, prenosi Rojters (Reuters).

"Vakcinisana grupa je pokazala oko pet puta veći kapacitet neutralizacije i trebalo bi da bude bolje zaštićena", navodi se u studiji, koja je objavljena tokom vikenda.

Studija još nije prošla stručnu recenziju.

U uzorcima uzetim od nevakcinisanih došlo je do skoro osmostrukog smanjenja proizvodnje antitela kada su bili izloženi BA.4 i BA.5, u poređenju sa originalnom linijom BA.1 omikron soja.

Južna Afrika možda ulazi u peti talas kovida ranije nego što se očekivalo, rekli su zvaničnici i naučnici krajem ove nedelje, okrivljujući kontinuirani porast broja infekcija za koji se čini da je podstaknut podvarijantama BA.4 i BA.5 omikron.

Samo oko 30 odsto stanovništva Južne Afrike od 60 miliona je potpuno vakcinisano.

"Na osnovu izlaska iz neutralizacije, BA.4 i BA.5 imaju potencijal da dovedu do novog talasa infekcije", navodi se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu