Blaži simptomi omikrona i ređe teže kliničke slike? Naučnici konačno otkrili zbog čega

Omikron, za razliku od delte, ne uspeva da spreči zaražene ćelije da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imunološki odgovor koji je prisutan u svim ljudskim ćelijama.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2022.

11:03

Blaži simptomi omikrona i ređe teže kliničke slike? Naučnici konačno otkrili zbog čega
Foto: Shutterstock/TAM99PH

Naučnici su identifikovali mogući uzrok zbog kojeg je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osetljiviji na imunološku reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Nemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research.

"Omikron je više smetnja nego veliki ubica": Kakva je stvarna pretnja po zdravlje?

"U našem istraživanju prvi je put objašnjeno zašto infekcije omikronom ređe izazivaju teške oblike bolesti", kazao je Martin Majkls sa Odseka za bionauku pri Univerzitetu u Kentu, čiji je tim sproveo ovo istraživanje u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu.

Ključ je u interferonu

"Izgleda da omikron, za razliku od delte, ne uspeva da spreči zaražene ćelije da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imunološki odgovor koji je prisutan u svim ljudskim ćelijama."

Zaražene ćelije proizvode interferon. Pojednostavljeno, one služe kao glasnici koji, između ostalog, informišu ostale ćelije o prisutnosti virusa.

Otkriveni neočekivani simptomi omikron soja i kliničke slike

Delta ipak uspeva da blokira proizvodnju interferona

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala uspešnijom od omikrona kada je posredi sposobnost ćelija da blokiraju proizvodnju interferona.

Interferon je važan za nespecifičan imunološki odgovor, odnosno za vrlo brzu reakciju imunog sistema u borbi protiv patogena.

Nespecifični imunološki odgovor treba razlikovati od specifičnog imunološkog odgovora, kojem je potrebno više vremena da se aktivira.

Specifičnim imunološkim odgovorom stvaraju se antitela koja postoje da bi se borila protiv određenog patogena.

Omikron ima 5 simptoma koji se razlikuju od delte – jedan se ispoljava samo noću

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: