Naučnici otkrili antitela koja neutrališu omikron

Naučnici su identifikovali antitela koja ciljaju nepromenjene delove koronavirusa, koji je nastavio da mutira i evoluira, a otkriće predstavlja pomak koji bi mogao da dovede do novih načina lečenja sa ciljem da se neutrališe omikron i ostali potencijalni novi sojevi.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

09:14

Naučnici otkrili antitela koja neutrališu omikron
Foto: Shutterstock/Jarun Ontakrai

Identifikovanje takvih "široko neutrališućih" antitela na korona spajk protein, uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudske ćelije, može da pomogne u pravljenju boljih vakcina i antitela, koji će biti efikasniji, ne samo protiv omikrona, već protiv bilo kojeg soja, izjavio je Dejvid Vesler iz škole medicine pri Univerzitetu Vašington.

"Ovo otkriće nam govori da fokusiranjem na antitela koja ciljaju određena mesta na spajk proteinu možemo pronaći put da prevaziđemo kontinuiranu evoluciju koronavirusa", naveo je Vesler, a preneo Independent.

Do sada, studije su pokazale da omikron ima 37 mutacija na spajk proteinu, što delimično objašnjava zbog čega je ovaj soj uspeo tako brzo da se proširi i zarazi osobe koje su revakcinisane, kao i da reinficira osobe koje su preležale kovid. Pročitajte još i:

Omikron podiže imunitet na prethodni soj

Omikron ili delta – šta nosi veći rizik od hospitalizacije?

Omikron soj od A do Š – šta do sada znamo o ovoj varijanti koronavirusa?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: