Saveti dermatologa: Kako da zaštitite kožu od sunca VIDEO

Nekoliko toplih dana unazad pokazalo se koliko je na suncu toplo i koliko njegovi zraci žare.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

U vremenskim prognozama se govori o UV zračenju, što svima treba da ukaže na potrebu da smanje izlaganje suncu. Kako da se ponašamo u gradu, ali i na letovanju i kako da izbegnemo zamke - objasnila je za TV Prva dermatolog, doktorka Olga Osipov.

"UV zračenje je najjače od 11 do 16 časova, i u tom periodu se savetuje kratkotrajno izlaganje suncu 15 do 20 minuta bez zaštite. U tom trenutku se pod dejstvom UVB zraka u organizmu stvara vitamin D, koji nam je jako bitan, ne samo za metabolizam kalcijuma nego i imunitet", objasnila je doktorka Osipov.

Dodala je i da se savetuje nošenje dužih rukava, dužih sukanja, pantalona, ali sa svetlijim tonovima i nekim laganijim pamučnim materijalima. Sprejovi i kreme sa visokim zaštitnim faktorom se, kaže, podrazumevaju.

"Faktor 30 preporučujemo onima koji imaju srednje tamnu kožu i koji mogu da pocrne a da ne izgore, faktor 50 je za decu koja imaju svetlu put", rekla je ona.

Naglašava i to da je za decu neophodno koristiti veoma otporne zaštitne kreme, koje mogu da štite i do dva sata, takođe i da sada postoje i specijalne majice koje mogu da zaštite od sunca.

"Ako izgorimo, potrebno je koristiti hladne obloge, popiti andol ako zaboli glava, na kožu mazati mleko koje u sebi ima cink i kortikosteroidne kreme, sinopen i ove kreme protiv alergija izbegavati", kaže doktorka.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu