Svakog praznika iste muke: Prejedanje i kako da ga sprečimo VIDEO

Uskrs se proslavlja tri dana, pa je i danas na trpezama hrane u izobilju. Koliko nakon posta prejedanje može biti opasno? Čemu ne bi bilo loše da odolimo danas?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder rekao je da je bogata trpeza tokom praznika uživanje za porodice, ali sa druge strane moramo da budemo umereni u ishrani.

"Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne - piće, izbor i količina namirnica", rekao je dr Radoje Doder i dodao da u izboru moramo biti oprezni.

"Pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog celog, a treba piti što više vode, kaže on.

Kako kaže, pravilno je popiti vodu pre obroka.

"Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje", rekao je on, pa dodao:

"Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno", rekao je on.

Naveo je da je velika greška tokom praznika sedenje satima za stolom, a zašto je to tako, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu