Rusija počinje da proizvodi vakcinu

Rusija planira da u septembru počne proizvodnju vačine protiv koronavirusa, nakon što se završe klinička ispitivanja u julu i lek dobije potvrdu u avgustu.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2020.

11:31

Rusija počinje da proizvodi vakcinu
Foto: depositphotos/shock

Vakcina se trenutno klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, prenela je sinoć državna novinska agencija TAS. U maju je Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio vakcinu protiv koronavirusa.

Vakcina, prema rečima direktora instituta Aleksandra Ginzburga, nema nuspojava. Naučnici instituta vakcinu su prvo ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je Ginzburg. Vakcinu trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje bi trebalo da bude završeno do kraja jula.

Na pronalasku leka protiv virusa kovid-19 u Rusiji nezavisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta su obećavajuća, rekla je Golikova. Iako je praksa u svetu do sada pokazala da je potrebno godinu dana da se razvije vakcina i nađe u proizvodnji, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je da se ruska vakcina razvije što pre je moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: