Revolucija na polju medicinske dijagnostike: Za samo nekoliko minuta ovaj uređaj otkriva problem

Doba lekara koji propisuju jake antibiotike dok čekaju laboratorijske analize možda se bliži kraju, zahvaljujući novom uređaju koji te rezultate daje u roku od nekoliko minuta umesto nekoliko dana.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/tmcphotos
Ilustracija / Foto: Depositphotos/tmcphotos

Uređaj je napravio tim sa univerziteta Pensilvanija, a on je opisan u izdanju naučnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naprava koristi mikrotehnologiju da bi zarobila ćelije bakterija koje potom mogu biti posmatrane elektronskim mikroskopom.

Tom tehnikom je moguće u roku od 30 minuta saznati da li je određena bakterija prisutna u uzorku, kao i njenu osetljivost na medicinske tretmane putem izlaganja nekim lekovima i utvrđivanja otpornosti.

Ukoliko je bakterija otporna, antibiotici neće delovati. U današnjim laboratorijama taj proces traje tri do pet dana.

"Sada prepisujemo antibiotike iako ne znamo koje bakterije su prisutne", rekao je Pak Kin Vong, jedan od tvoraca revolucionarnog uređaja.

Osim otkrivanja prisustva bakterija, naprava je u stanju i da odredi njihov tip, kroz posmatranje oblika ćelija. Ipak, neće biti moguće tačno odrediti o kojoj bakteriji se radi, a Vong kaže da tim radi na dodatnom molekularnom pristupu koji će omogućiti i klasifikaciju bakterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu