Zdravlje

Sreda, 31.10.2018.

11:28

Od danas besplatno u Srbiji, a nekad se na ovo lečenje išlo u Milano

U Kliničkom centru Srbije (KCS) danas je počeo da se koristi najsavremeniji aparat za lečenje tumora Iks nož, zbog kog su do sada pacijenti upućivani na skupa lečenja u inostranstvo. U Srbiji će ga ubuduće koristiti besplatno i ne postoji lista čekanja.

Izvor: B92

Od danas besplatno u Srbiji, a nekad se na ovo lečenje išlo u Milano
Foto: Filip Èukanoviæ

Reč je o najsavremenijoj zračnoj tehnici, aparatu koji predstavlja evoluciju u radiohirurgiji.

"Ozračena je naša prva pacijentkinja", rekla je doktorka Biljana Šeha za TV Prvu.

Dobili smo aparat koji će značiti produžetak života i bolji kvalitet života.

Šeha je pojasnila da se pomoću Iks noža maksimalne doze zračenja isporučuju na tumor, uz maksimalnu poštedu zdravog tkiva.

Može da zrači celo telo, odnosno tumore u svim lokalizacijama, a lekari odlučuju koju će tehniku primeniti, dodala je ona.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je taj pregled besplatan i da nema liste čekanja.

"Pacijenti su dosad upućuvani u Tursku na Iks nož i plaćali su 7.000 evra ili su se sami snalazili u Milanu za 15.000 evra. Ovo je velika stvar za nas", rekao je on.

U KCS izgrađena je nova zgrada sa dve etaže, ugrađen je aparat za radioterapiju, skener oprema, a sve je koštalo 792 miliona dinara, koje su obezbedili Ministarstvo zdravlja i država, naveo je direktor.

Pogledajte više u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: