Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?

Mozak je najsloženiji organ u ljudskom telu. Težina mozga odraslog čoveka iznosi 1.350 g i sadrži 100 milijardi neurona. Međutim, veruje se da čovek koristi svega 10 odsto mozga. Naučnici, međutim, odbacuju obo verovanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

08:20

Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?
Foto: Thinkstock

Prema jednom istraživanju, oko 65 odsto Amerikanaca veruje da čovek koristi samo 10 odsto svog mozga. Međutim, reč je o mitu, tvrdi neurolog Beri Gordon. On objašnjava da je većina mozga skoro uvek aktivna.

Uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance, koja meri aktivnost mozga dok osoba obavlja više aktivnosti, ali i drugih metoda, istraživači su zaključili da je većina mozga aktivna sve vreme čak i kada se obavljaju najjednostavnije radnje.

Veliki deo mozga je aktivan čak i kada odmaramo ili spavamo. Procenat mozga koji je aktivan sve vreme takođe varira od osobe do osobe, ali i zavisi od toga šta radimo ili o čemu razmišljamo u tom trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: