Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?

Idealno kontraceptivno sredstvo je efikasno, neškodljivo, pristupačno, jeftino, jednostavno za upotrebu i ne remeti čin seksualnog odnosa. Izbor kontracepcije je individualan i zavisi od starosnog doba žene, životnih navika, učestalosti polnih odnosa i zdravstvenog stanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

16:00

Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?
Thinkstock / Ilustracija

Jedan od najčešćih oblika kontracepcije je kombinovana hormonska oralna kontracepcija. U pitanju su pilule koje sadrže kombinaciju hormona estrogena i progestina, koji sprečavaju nastanak ovulacije. Prednost ovog vida kontracepcije je visoka efikasnost zaštite (99,97%), a mogu da je koriste i mlade devojke, kao i žene koje nisu rađale.

Takođe su značajni i tzv. nekontraceptivni pozitivni efekti poput regulacije menstrualnog ciklusa, smanjenja intenziteta i dužine krvarenja, ublažavanje PMS-a i bolnih menstruacija, lečenje endometrioze i adenomioze, kozmetički efekat, prevencija karcinoma jajnika i endometrijuma. Kad je reč o manama, u početku se mogu javiti neželjeni efekti koji prolaze tokom prvih meseci korišćenja poput glavobolje, iregularnih krvarenja i napetosti u dojkama.

Popularan oblik kontracepcije je kombinovana transdermalna kontracepcija - flaster, koji je efikasan u 99 odsto slučajeva. Aplikuje se na kožu stomaka, gornjeg dela tela ili zadnjice (izbegava se predeo dojki). Prednost flastera u odnosu na pilulu je što se aplikuju jedanput nedeljno tokom tri sedmice, a pilula se uzima svakog dana u istom periodu. Neželjeni efekti su moguća iritacija kože na mestu aplikacije, glavobolja, napetost u dojkama i iregularna krvarenja, a obično prolaze nakon tri meseca korišćenja.

Čest oblik kontracepcije je intrauterina kontracepcija. Zasniva se na postavljanju umetka u šupljinu materice (spirala), pri čemu umetak može biti sa dodatkom metala IUU ili sa levonorgestrelom IUS - mirena. Prednost spirale je velika efikasnost (99,9%) i dugotrajna zaštita (5-10 godina, zavisno od proizvođačke specifikacije). Osim toga, mirena ima i nekontraceptivne pozitivne efekte: menstruacije su oskudnije i kraće traju, pa se koristi i za terapiju obilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja. Takođe prevenira nastanak karcinoma endometrijuma. Mane ovog oblika kontracepcije su neredovni ciklusi, iregularna krvarenja, pa i mogućnost privremenog izostanka menstruacije.

Jedno od najzastupljenijih kontraceptivnih sredstava je kondom. Kad se pravilno koristi, njegova efikasnost je 93 odsto. To je jedini metod koji štiti i od polno prenosivih bolesti uključujući HIV, zbog čega se posebno preporučuje mladima i osobama koje često menjaju seksualne partnere. Mane su što može da pukne ili spadne tokom odnosa, te se u tim slučajevima preporučuje upotreba tzv. urgentne kontracepcije - pilula za dan posle, koja je efikasna ukoliko se upotrebi u prva 72 sata nakon odnosa.

Kontraceptivno sredstvo kojeg praktično nema na tržištu Srbije je dijafragma. To je krug sa kupolastim delom koji se postavlja unutar vagine i služi kao barijera spermi na putu ka grliću materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom.

Korišćenje bilo kog kontraceptivnog sredstva je upravo pokazatelj visokog nivoa svesti i odgovornosti prema sopstvenom telu i zdravlju, a to dalje vodi ka redovnim pregledima i blagovremenom lečenju.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: