Obroci za stolom sprečavaju gojaznost?

Obedovanje zajedno sa porodicom na okupu za stolom, umesto ispred televizora ili u fotelji, moglo bi da pomogne u borbi protiv gojaznosti, saopštili su naučnici.

Zdravlje

Izvor: Izvor: www.telegraph.co.uk

Petak, 01.11.2013.

14:36

Default images

Istraživanje je pokazalo da porodice koje jedu zajedno za stolom umesto sami ispred televizora ili paralelno sa nekom drugom aktivnošću imaju manji indeks telesne mase - faktor koji se uzima u obzir kada se određuje gojaznost.

Roditelji koji imaju veći indeks telesne mase češće jedu ispred televizora dok su dečaci koji su imali "društvenije porodične obroke" vitkiji - naročito u zajednicama kod kojih niko ne ustaje od stola dok svi nisu završili sa jelom, bavodi se u istraživanju.

Iako rezultati ovog istraživanja ne moraju nužno da znače da porodične navike prilikom obedovanja neposredno utiču na formiranje indeksa telesne mase, istraživači su naglasili važnost okupljanja porodice za stolom tokom jela.

Na taj način se, pored svojevrsnog vida socijalizacije zbog komunikacije, za stolom sprečava prejedanje, postiže bolje raspoloženje, dok obraćanje pažnje na porodicu umesto ometanja jela za vreme gledanja televizije, takođe može imati pozitivan efekat, dodali su naučnici.

Istraživanje kojim je rukovodio doktor Brajan Vansink za Univerziteta Kornel, obuhvatilo je 190 roditelja i oko 150 dece, koji su odgovarali na različita pitanja u vezi sa ishranom i merili njihov indeks telesne mase.

Upitnik je sadržao pitanja o tome koliko često jedu zajedno za stolom sa porodicom i šta rade tokom obroka kada su svi na okupu.

"Ova interakcija kada je cela porodica za stolom proizvodi mnogo pozitivnija osećanja nego kada se obeduje ispred televizora ili u samoći. Iako nam nije sasvim jasno kave veze postoje između porodičnog ručka i manje gojaznosti, njegovi uobičajeni ruituali ne bi trebalo da budu potcenjeni kao potencijalno sredstvo u borbi protiv gojaznosti. Gde se jede, koliko dugo i sa kim, može možda imati ključnu ulogu u tome da li će neko postati gojazan", zaključili su naučnici.

Foto: freedigitalphotos.net/stockimages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: