Svaku noć odlazite da spavate u različito vreme? Povećavate rizik od dve kobne bolesti

Odlazak na spavanje u različito vreme svake noći mogao bi da vas dovede u veću opasnost od srčanih i moždanih udara.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 27.03.2023.

17:42

Svaku noć odlazite da spavate u različito vreme? Povećavate rizik od dve kobne bolesti
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Nepravilan način spavanja može da začepi vaše arterije i poveća šanse za razvoj bolesti.

Studija je pratila obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 odsto za one s nepravilnim obrascima spavanja u toku jedne nedelje.

Takođe su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 odsto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja.

Vodeća autorka Kelsi Ful iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu rekla je da bi ljudi trebalo da poboljšaju san kako bi se brinuli o zdravlju srca.

"Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može da pomogne u poboljšanju sna, već i pomogne u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih osoba", navodi.

Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Britaniji.

Stanja uključuju srčane udare – kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola – i moždani udar, kada se to dešava sa krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomerna težina i nedovoljno vežbanja povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Studija, objavljena u Journal of the American Heart Association, razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: