Temperatura se može efikasno skinuti i kućnim lekovima

Temperatura, često visoka, pratilac je respiratornih i drugih infekcija. Kada su u pitanju i odrasli i deca, imamo dilemu kada se javiti lekaru, da li davati lekove i koje… U nekim slučajevima se zaista valja prisetiti kako su nam temperaturu uspešno spuštale naše majke i bake.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Ponedeljak, 13.03.2023.

17:20

Temperatura se može efikasno skinuti i kućnim lekovima
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Kada je temperatura za javljanje lekaru

Lekovi uobičajeni za spuštanje temperature uglavnom su efikasni. Uzimaju se bez recepta, kao tablete ili kao sirup. U zavisnosti od uzroka, različito je i vreme nakon koga temperatura obično padne. Međutim, kada su neke prolazne stvari u pitanju, poput virusa, gotovo nikada ne traje duže od tri dana.

Ako je vaša temperatura 38,3°C i niža ali ipak povišena u odnosu na normalnu telesnu temperaturu, najverovatnije će se uz spomenute lekove spustiti, ali kad ne uspe neki ljudi pokušaju sa prirodnim lekovima i načinima koji su takođe dobro poznati i efikasni, a koji se odnose na kućnu apoteku i rituale. Naravno, nemojte testirati granice svog tela ukoliko temperatura nikako ne spušta svoju povišenu vrednost ni nakon tri dana. Ako postoje i drugi, udruženi simptomi, javite se lekaru.

Kupanje u mlakoj vodi i temperatura

Pokušajte svakako sa ovim prirodnim metodama, koje će sigurno dati doprinos da se telesna temperatura spusti.

Okupajte se u mlakoj vodi. Nikako ne pokušavajte da brzo spustite temperaturu uranjanjem u hladnu vodu. U tom slučaju krv će brže „jurnuti“ u unutrašnje organe, jer se tako telo brani od hladnoće. Tako će vaše telo zapravo težiti da se zagreje, umesto da se ohladi. Možete se i istrljati sunđerom, natopljenim mlakom vodom, prvenstveno ispod pazuha i u regiji prepona.

Ako niste raspoloženi za kupku, stavite hladne, vlažne pamučne krpe na čelo i zadnji deo vrata.

Visoka temperatura zahteva dosta tečnosti, koji čajevi pomažu da se spusti?

Jedan od sigurnih načina da se pomogne telu u borbi sa temperaturom jeste ispijanje čajeva. Posebno su efikasni:

- čaj od hajdučke trave (ova biljka otvara pore i izaziva znojenje, skuvajte čaj, ostavite da se prohladi, pa popijte),
- čaj od zove (dobar je za grip, prehladu, izbacivanje sekreta iz pluća),
- čaj od đumbira (takođe izaziva znojenje).

Kora vrbe je prirodna alternativa aspirinu. Može da pomogne u ublažavanju glavobolje. Koristite je kao tinkturu, u prahu ili kao čaj.

Temperatura ne voli ljuto

Ako volite ljuto, to je dobra okolnost kada imate temperaturu. Pospite kajenskom paprikom hranu koju jedete. Probajte i sa čili papričicama. Jedna od glavnih komponenti ljutih paprika je kapsaicin, izuzetno vredan sastojak, sa mnogo korisnih svojstava. Izaziva znojenje i podstiče bržu cirkulaciju krvi.

Kako mogu da pomognu čarape

Najobičnije čarape, verovali ili ne, deo su starog, popularnog kućnog leka za snižavanje visoke temparature i protiv groznice. Zagrejte noge u vrućoj vodi. Zatim potopite tanke pamučne čarape u hladnu vodu, ocedite ih i navucite na noge neposredno pre spavanja. Preko njih obujte par suvih vunenih čarapa. Na ovaj način krv će dospeti u stopala, što takođe pojačava cirkulaciju krvi. Drugi način da krv dođe u stopala jeste kupka od senfa. U lavor dodajte dve kašičice senfa u četiri šolje vrele vode, a zatim potopite noge.

Naravno, o delotvornosti „pljeskavica“ od kukuruznog brašna i rakije ili sirćeta, privijenih na stopala ne treba trošiti reči, ali ih svakako spominjemo zbog mlađih generacija, kojima ova prirodna metoda za skidanje temperature verovatno nije poznata.

Mokar čaršav

Još jedan stari narodni lek za smirivanje temperature je potopiti čaršav u hladnu vodu i umotati se u njega. Budući da se ne savetuje prebrzo snižavanje telesne temperature, koristite mlaku vodu. Na dušek stavite najlon pa pokvašen čaršav, zatim lezite, umotajte se i tako provedite oko 15 minuta. Odmotajte se kada mokri čaršav počne da se zagreva, a to će značiti da je rashladio vaše telo.

Druge vrste tečnosti koje pomažu, pored čaja

Kada imate temperaturu i groznicu, ništa lakše nego dehidrirati. Najveća opasnost je u gubitku elektrolita i minerala, koji moraju da se nadoknade. Da ne biste dehidrirali sa povišenom temperaturom, trebalo bi uneti od 8 do 12 čaša vode dnevno. Ceđeni sokovi su preporučljivi, posebno oni bogati vitaminom C, kao i slane supe. Čaj nikako nemojte piti dok je vreo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: