Najsavremeniji ultrazvuk na Kliničkom centru pomaže u boljem lečenju štitaste žlezde

Procenjuje se da svaka druga osoba u svetu ima čvor na štitnoj žlezdi. Najčešće su benigni, ali oko dva i po odsto svih čvorova je maligno. Mogu da se jave i kod dece i kod odraslih. Da bi se dijagnoza postavila što pre, važni su i najnoviji aparati. Takav jedan je stigao u Klinički centar Srbije.

Izvor: RTS

Nedelja, 05.02.2023.

13:32

Najsavremeniji ultrazvuk na Kliničkom centru pomaže u boljem lečenju štitaste žlezde
Foto: Profimedia

"Oko 50 odsto ljudi ima čvor na štitastoj žlezdi, ali nam je važno da odaberemo one kojima treba dalja intervencija. Čvorovi sami po sebi nisu bolest, već stanje. Samo je kod malog broja osoba – dva i po odsto nešto ozbiljno. Da bismo to utvrdili potrebna nam je adekvatna tehnologija", kaže endokrinolog, profesor Miloš Žarković.

Klinički centar Srbije je, objašnjava, dobio najsavremeniji ultrazvuk koji uz pomoć veštačke inteligencije obeleži promeni i klasifikuje je, a onda je na lekarima da zaključe o čemu se tačno radi.

Pomoću njega može da se utvrdi tvrdoća i prokrvljenost čvora, a postoji mogućnost da se uradi i kontrastni ultrazvuk što umnogome poboljšava dijagnostiku.

Novi aparat stigao je pre mesec dana, a već je njime pregledano više od 100 pacijenata.

Profesor Žarković objašnjava da je lekarima cilj da što manje pacijenata bude operisano u čemu im pomaže bolja dijagnostika.

"Uz preciznu dijagnostiku i procedure, poput ablacije i drugih, pacijent dođe ujutru i zahvat traje nekoliko minuta nakon čega izlazi iz bolnice. Administrativni deo posla će vam oduzeti više vremena nego sam medicinski deo. Nema lečenja, nema ožiljka, komplikacije su minimalne", ističe Žarković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: