Šest biljaka prečišćava zagađen vazduh u kući i smanjuje stres

Svi znamo kako nas stres može iscrpiti i ostaviti bez energije, međutim, postoje biljke koje mogu pomoći u borbi protiv stresa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2022.

18:11

Šest biljaka prečišćava zagađen vazduh u kući i smanjuje stres
Foto:Shutterstock/mmmx

Ovih šest biljaka će ublažiti napetost mišića i svaku povećanu srčanu aktivnost. Stres može zavladati nečijim životom i zato smo pronašli šest biljaka koje vam mogu pomoći da se smirite.

Lavanda

Lavanda je poznata po svom divnom mirisu i prelepoj ljubičastoj boji. Ako imate ovu biljku u svom domu, možete popraviti raspoloženje i lakše ćete zaspati. Njen miris ima sedativna svojstva koja će pomoći u smanjenju stresa koji bi vas mogao držati budnim noću.

Dracaena

Naši domovi su puni raznih zagađivača koji negativno utiču na naše raspoloženje, san i energiju. Ovde dracaena dobro dolazi, jer pomaže u apsorpciji ovih zagađivača i pomaže vam da se dobro naspavate. Takođe ne zahteva previše vremena i truda da se brine o njoj, tako da nećete morati da brinete da li ćete je održati u životu.

Bršljan


Najpozitivnija stvar u vezi sa ovom biljkom je to što sprečava bolesti koje se prenose vazduhom i stoga pomaže kod alergija. Takođe smanjuje glavobolje i ublažava stres, čineći vaš san mnogo lakšim nego ranije. Pored toga, ako patite od astme, možda ćete primetiti pozitivnu promenu jer ima tendenciju da smiruje atmosferu u kojoj se nalazi.

Bosiljak

Mnogi ljudi drže biljku bosiljka tokom cele godine negde u blizini svoje kuhinje da bi ih koristili u kuvanju. Međutim, to nije jedino mesto gde vam koristi, jer ima neverovatna svojstva protiv stresa koja će vam pomoći da se borite i protiv anksioznosti. Takođe se smatra da bosiljak poboljšava vaše raspoloženje i smanjuje nivo stresa.

Nana


Ponekad, nešto tako jednostavno poput prirodnog mirisa može vam podići raspoloženje više nego što ste ikada mislili da je moguće. To je slučaj sa nanom, koja sadrži mentol i može da smanji nivo stresa i da vam da energiju. Ovu biljku možete držati kod kuće ili na poslu jer je obično male veličine i niko se neće žaliti na miris.

Aloe vera

Ovu biljku je veoma lako uzgajati u vašem domu i van nje, a njena antiinflamatorna svojstva su veliki razlog zašto biste to trebali. Takođe pročišćava vazduh od štetnih zagađivača, što će vam pomoći da se oslobodite stresa i anksioznosti. I baš kao i dracaena, aloja ne treba previše nege od vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: