Treća doza vakcine? Kon otkrio ko će odlučiti o tome VIDEO

Epidemiolog dr Predrag Kon ne isključuje mogućnost primanja treće doze vakcine, ali ističe da će Nacionalni komitet za imunizaciju dati uputstva o trećoj dozi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

13:53

Treća doza vakcine? Kon otkrio ko će odlučiti o tome VIDEO
Printskrin: TV Prva

"To je nešto što je očekivano posebno kod onih koji su već utvrdili da nemaju antitela. Oni već stručno gledano mogu i da se vakcinišu, ali pošto će se sve raditi zasnovano na dokazima, tako će i to."

A propo izjave dr Vladislava Vukomanovića iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta da jedan od pacijenata ima veoma tešku posledicu, hemoparezu ili šlog, oduzetost leve strane tela, dr Predrag Kon kaže da i ovakvi sporadični slučajevi znače da teške forme mogu da pogode i decu, ali da srećom to nije češća pojava.

U poslednje vreme primećeno je i da deca imaju teže kliničke slike, konstatuje dr Kon za Televiziju Prva.

Kada je u pitanju vakcinacija trudnica, on kaže da su Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo i Nacionalni komitet za imunizaciju dali preporuku za vakcinaciju i da trudnoća nije više kontraindikacija.

"Vakcinacija se preporučuje u drugom i trećem trimestru trudnoće, a posebno onima koje imaju dijabetes, izrazito su gojazne, koje imaju hronične bolesti, jer je otkriveno da trudnice koje obole imaju češće prevremene porođaje. Postoje preliminarna istraživanja u inostranstvu koja su pokazala da su bezbedne. Konačna procena se vrši između ginekologa i same trudnice, jer svaka trudnoća je pojedinačna priča za sebe i ginekolog je taj koji procenjuje da li je neophodno da se dâ vakcina", dodaje epidemiolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: