Gubitak kilograma može biti moćno oružje u borbi protiv ovog raka

Gubitak kilograma mogao bi biti moćno oružje protiv raka dojke, ukazuje novo istraživanje.

Izvor: Klix, Health24

Utorak, 31.12.2019.

13:49

Gubitak kilograma može biti moćno oružje u borbi protiv ovog raka
Foto: depositphotos/ luislouro

"Naši rezultati sugerišu da je čak i skroman gubitak težine povezan s nižim rizikom od karcinoma dojke za žene starije od 50 godina. Ovi nalazi mogu biti jak motivator za dve trećine žena u SAD koje su prekomerno teške da izgube kilograme. Čak i ako dobijete kilograme nakon 50 godina, nije kasno da snizite rizik od raka dojke", rekla je autorka studije Loren Teras.

Istraživači smatraju da su se žene koje su izgubile na težini možda svesno trudile da žive zdravijim životnim stilom, što je uključivalo zdraviju ishranu, više vežbanja i manje alkohola, a sve to doprinosi nižem riziku od raka.

U SAD, gde je gojaznost česta pojava, istraživači se nadaju da će studije poput ove pomoći ženama da shvate važnost zdravog življenja, piše Health 24.

Tim istraživača, s Loren Teras na čelu, analizirao je podatke više od 180.000 žena starijih od 50 godina, koje su učestvovale u 10 studija. Njihova težina je periodično procenjivana tokom 10 godina i to pri upisu na studiju, oko pet godina kasnije, i opet otprilike četiri godine kasnije.

Žene sa stalnim gubitkom kilograma imale su manji rizik od razvoja raka dojke od onih čija je težina ostala ista. Što je više kilograma žena izgubila, to je bio niži rizik od raka dojke.

U poređenju sa ženama čija je težina ostala ista, one koje su izgubile između četiri i 10 kilograma imale su 13 odsto manji rizik od karcinoma. One koje su izgubile 10-20 kilograma imale su 16 odsto manji rizik, a one koje su izgubile 20 kilograma ili više imale su 26 odsto manji rizik.

Istraživači su takođe otkrili da su žene koje su smršale 20 ili više kilograma i u međuvremenu vratile nekoliko kilograma, ali ne sve, opet imale manji rizik od raka dojke od onih čija je težina ostala ista, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of National Cancer Institut.

Smanjen rizik od karcinoma dojke povezan s dugotrajnim gubitkom kilograma opažen je samo kod žena koje nisu koristile hormonsku terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: