Zdravlje

Utorak, 24.10.2023.

16:03

Folna kiselina – odgovori na sva pitanja i nedoumice

Folna kiselina spada u grupu B vitamina. Ona je važan sastojak organizma jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, a izuzetno je bitna i za mentalno i emocionalno zdravlje.

Izvor: B92, Marija Milovanović Gajić

Folna kiselina – odgovori na sva pitanja i nedoumice
Shutterstock/Tatjana Baibakova

Pored svega navedenog, folna kiselina sprečava umor, nesanicu i depresiju. Jasno vam je da je ona vrlo bitan element kada je u pitanju briga o zdravlju.

Šta je folna kiselina?

Odgovor na ovo pitanje je zapravo jednostavan. Folna kiselina je sintetski oblik vitamina B9. Prirodan oblik ovog vitamina su folati, koji se nalaze u hrani. U originalnom obliku ljudsko telo ne može da ih koristi, već je potrebno da se “prebace” u aktivnu formu. Oba oblika dobijaju aktivnu formu vitamina B9 uz pomoć enzima.

Folna kiselina se prirodno ne nalazi u hrani. Nalazi se u dijetetskim suplementima i u hrani u koju je veštačkim putem dodata.

Da bi telo koristilo folnu kiselinu, ona pre toga mora proći kroz 4 različita oblika.

Bitno je biti svestan funkcije folne kiseline, važno je znati koja hrana njome obiluje, ali je takođe neophodno imati na umu da postoje i posledice viška ali i nedostatka ifolne kiseline u organizmu.

U narednim redovima ćete pronaći sve što vam je potrebno kako biste upotpunili svoje znanje o ovom izuzeyno neophodnom izvoru zdravlja.

Zašto je bitna folna kiselina

Značaj folne kiseline je u organizmu je veliki. Ona pozitivno utiče na srce i krvne sudove, a ginekolozi objašnjavaju zašto je folna kiselina toliko važna u trudnoći, ali i mentalno zdravlje zdravlje čoveka. Pored toga, ima brojne pozitivne uticaje i na sledeća stanja. Sprečava anemiju i održava vitalnost kardiovaskularnog sistema

Naime, osnovna uloga folne kiseline je sinteza eritrocita. Usled deficita folne kiseline javlja se makrocitna megaloblastna anemija. Ova anemija je podmukla i opasna jer dovodi do slabosti, malaksalosti, glavobolje, smanjene koncentracije, apetita i nedostatka vazduha.

Simptomi su u početku blagi, ali se kasnije povećavaju. Kako do ove bolesti dovode zajedno deficit vitamina B9 i B12, treba najpre prekontrolisati krvnu sliku i proveriti šta je tačno dovelo do njenog nastanka.

Druga važna funkcija jeste blokiranje aminokiseline koja se naziva homocistein. Povišen nivo ove aminokiseline u krvi povezan je sa nastankom kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar, tromboza i ateroskleroza.

Održavanje trudnoće

Folna kiselina za trudnice ima najbitniju funkciju. Naime, svima je poznata informacija da trudnice uzimaju suplemente na bazi ovog vitamina. A znate li zašto?

Zato što razvoj nervne cevi i kičmene moždine ploda direktno zavisi od nivoa folne kiseline u krvi majke. Pored toga, folna kiselina utiče na deobu i rast ćelija materice.

Poznato je da su u trudnoći potrebne dodatne količine folne kiseline, koje je teško nadoknaditi iz hrane i mogu se uneti samo preko dijetetskih suplemenata. Deficit folne kiseline u trudnoći povezan je sa većim rizikom od spontanog pobačaja, oštećenja neuralne cevi ploda, kao i kongenitalnih anomalija, odlubljivanja posteljice ali i rizika da novorođenče na svet dođe sa malom težinom.

Osim u trudnoći, uzimanje dodataka ishrani na bazi ovog vitamina savetuje se ženama koje planiraju trudnoću, kao i onima koje su koristile oralne kontaceptive.

Upotreba folne kiseline preporučuje se pre začeća kao i u toku prvih 12 nedelja trudnoće, jer se vitalni organi bebe formiraju na samom početku.

Bitno je napomenuti da potrebna doza nije ista za sve trudnice i da je propisuje ginekolog.

Folna kiselina je izuzetno bitna za mentalno zdravlje

Folna kiselina ima veliki uticaj na održavanje zdravlja nervnog sistema. Stvar je u tome da folati utiču na stvaranje neurotransmitera u mozgu. Neurotransmiteri su molekuli zaduženi za prenos signala iz nervnih u druge vrste ćelija. Ove supstance regulišu raspoloženje kao i kognitivne funkcije.

Nedostatak folne kiseline povezuje se sa padom raspoloženja, umorom, iscrpljenošću i nesanicom, ali i rizikom za nastanak depresije. S obzirom na to da folna kiselina reguliše nivo serotonina u telu, njen nedostatak dovodi do depresije.

Koncentracija folne kiseline povezana je i sa reakcijom organizma na terapiju antidepresivima. Što je nedostatak izraženiji, to je lošiji odgovor na terapiju.

Folna kiselina je značajna i za starije osobe

Osim kod žena u reproduktivnom periodu, folna kiselina igra značajnu ulogu i kod starijih ljudi. Naime, stariji ljudi koji uzimaju suplemente na bazi vitamina B9 ispoljavaju bolje kognitivne sposobnosti. Osim toga, folati sprečavaju razvoj staračke demencije i Alchajmerove bolesti.

Folna kiselina u ishrani

Postoji niz razloga zašto je važno unositi dovoljnu količinu folne kiseline u organizam. Možda najvažniji razlog je taj što je folna kiselina neophodna za ćelijski rast i regeneraciju.

Suplementi jesu bitni, ali je još bitnije unositi folnu kiselinu uz pomoć prirodnog izvora. A koji je prirodni izvor iste? Hrana, naravno.

Postoje mnoge namirnice koje su prirodni izvor folne kiseline.


  • Spanać


  • Kelj


  • Soja


  • Zelena salata


  • Špargla


  • Brokoli


Voće


  • Papaja


  • Pomaranđže


  • Grejpfrut


  • Jagode


  • Maline


Pored navedenih namirnica, tu su i pasulj, grašak i sočivo


  • Avokado


  • Prokelj


  • Semenje i orasi


  • Seme suncokreta, sema lana i kikiriki su posebno bogati folnom kiselinom, jedna šolja sadrži oko 300 mg folne kiseline.


  • Karfiol

Kako se pije folna kiselina – pre ili posle jela

Folna kiselina spada u grupu hidrosolubilnih vitamina iz B kompleksa. Posebno je važna za žene koje planiraju trudnoću, za trudnice i dojilje jer njen manjak može dovesti do deformiteta ploda (tzv. otvorena kičma, odnosno spina bifida).

Preporuka je da se suplement sa folnom kiselinom ili folatom unosi ujutru na prazan stomak sa punom čašom vode. Ujutru je resorpcija ovog vitamina mnogo bolja nego uveče kada se usporava metabolizam.

Najvažnije je voditi računa o obliku aktivne supstance u suplementu. Da bi organizam iskoristio folnu kiselinu, ona najpre treba da se pretvori u svoj aktivni oblik, folat, uz pomoć enzima MTHFR. Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji ima nedostatak ovog enzima. Stoga je važno da suplement koji koristimo sadrži umesto folne kiseline njen aktivan oblik folat.

Dakle, utvrdili smo da su folati neophodni za zdravu trudnoću. Ali da li znate razliku između folata i folne kiseline?

Termini folna kiselina i folati se često koriste kao sinonimi, ali je jako važno da znamo razliku među njima.

Većina trudnica, međutim, ne razmisli uopšte pre nego što izabere na koji način će unositi folnu kiselinu. Zato je i bitno da utvrdimo razliku.

Folati su prirodna forma vitamina. Mogu se naći u hrani kao što je spanać, zelena salata, pasulj, džigerica i dr.

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata i kao dodatak određenim namirnicama (npr. često su pahuljice obogaćene folnom kiselinom). Da bi se koristila, folna kiselina se pre toga u telu mora pretvoriti u 4 različita oblika.

Glavna razlika leži u hemijskoj strukturi i u tome kako ih telo može koristiti.

Da li je folna kiselina neophodna i muškarcima

Odgovor je – da. Studija objavljena u časopisu Human Reproduction otkrila je da muškarci koji konzumiraju velike doze folne kiseline u svojoj ishrani (preko 700 mcg/dan) smanjuju rizik od aneuploidije sperme do 30 odsto.

Holandski naučnici su otkrili da su muškarci koji su uzimali 5 mg folne kiseline i 66 mg cinka povećali ukupan broj spermatozoida za 74 odsto.

Ukratko, suplementacija folne kiseline takođe može i kod muškaraca da potpomogne začeće ploda, što umanjuje verovatnoću problema koji mogu dovesti do urođenih mana ili pobačaja.

Nedostatak folne kiseline u organizmu

Osim spomenutih problema koji mogu da nastanu usled nedostatka folne kiseline u trudnoći, ovaj deficit se može ispoljiti i kod drugih stanja.

Osobe sa celijakijom, iritabilnim crevnim kolonom, kao i oni koji pate od alkoholizma imaju manjak ovog vitamina. Kada dođe do smanjenja količine folne kiseline u organizmu, to se manifestuje kroz niz simptoma. Karakterističan je gubitak apetita, zaboravnost, upala desni i dijareja.

Ukoliko deficit duže traje, može doći do zastoja u rastu i razvoju i mentalne zaostalosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: