Oprez: Ona doprinosi nastanku srčanog udara, a nema veze sa ishranom

Između dve naizgled nepovezane stvari postoji zapravo vrlo snažna veza, na koju naučnici iznova upozoravaju. Dugotrajna izloženost saobraćajnoj buci povezana je s povišenim rizikom za nastanak srčanih oboljenja, a novije istraživanje pružilo je dodatne detalje o ovoj neobičnoj vezi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2023.

20:49

Oprez: Ona doprinosi nastanku srčanog udara, a nema veze sa ishranom
Foto: Shutterstock/Kleber Cordeiro

Kako stoji na sajtu platforme Health uglednog Univerziteta Harvard, istraživači su proučavali skoro 500 odraslih ljudi tokom pet godina. Za to vreme su prikupljali podatke o saobraćaju i buci aviona u blizini adresa svih učesnika istraživanja.

Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora koji doprinose riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, poput zagađenja vazduha, otkriveno je da svako povećanje prosečnog 24-časovnog nivoa buke iznad 5 decibela povećava rizik da će doći do srčanog ili moždanog udara i sličnih problema vezanih za srce za čak 34 posto.

Koristeći specijalizovanu tehniku snimanja mozga, naučnici su pokazali da je viši nivo izloženosti buci povezan sa većom aktivnošću u amigdali, oblasti mozga koja je uključena u procesuiranje stresa, anksioznosti i straha.

Prekomerna buka je povezana i s većim zapaljenjem u arterijama, što je poznati okidač za kardiovaskularne tegobe.

Ova saznanja objavljena su 2019. godine u medicinskom magazinu European Heart Journal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: