Idealna linija bez mnogo odricanja: 7 saveta kako da smršate brže

Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatak da u svetu ima 2.600.000.000 ljudi s prekomernom telesnom masom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Atrur Verkhovetskiy
Foto: Depositphotos/Atrur Verkhovetskiy

Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života, zapravo mi biramo da li ćemo biti gojazni.

Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovde je reč o nama, našem životu i našem zdravlju.

Danas vam dajemo 7 saveta kako da ubrzate smanjenje mase tela, odnosno kako da smršate brže.

1. Trening bazirajte na kompleksnim vežbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa.

2. Vežbajte u jutarnjem terminu, činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti čak 50% brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima, što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije.

3. Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan, jer tako ubrzavate svoj metabolizam i trošite više kalorija čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za laganu šetnju.

Foto: Depositphotos/ridofranz
Foto: Depositphotos/ridofranz

4. Posttrenažni efekat vežbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tela, u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti.

5. Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni, ovo su dva su vrlo važna dela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da biste sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i s punom snagom odradili. Samo maksimalno odrađen trening je dobar trening.

6. Ne preskačite kardio-trening, jer vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio-spravi direktno sagoreva masne naslage, pritom kardio-aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

7. Ne plašite se treninga s tegovima, jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće, verujte mi da to nije nimalo lako i da niste vi te sreće, jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad s tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.

Način ishrane je veoma važan, smernice su jasne, morate izbaciti sve visokokalorične namirnice, kasne obroke kao i slatkiše, znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj meri zavisi uspešnost programa redukcije telesne mase.

Da biste smršali 1kg za nedelju dana potrebno je da imate 9000 kalorija deficita te nedelje. Taj deficit možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.

Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu