Prvi dani kod kuće nakon carskog reza: Saveti i smernice

Porođaj carskim rezom je u mnogim situacijama najbolji izbor i jedina opcija za bezbedno rađanje, ali nosi brojne rizike i teži oporavak. Sedmicama nakon izvedene intervencije se osećaju posledice: bolovi u predelu rane, krvarenje, umor, manje energije, bolovi u leđima…

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 29.02.2024.

09:48

Prvi dani kod kuće nakon carskog reza: Saveti i smernice
Shutterstock/ Yulyazolotko

Uprkos tome što se žene suočavaju sa dugim oporavkom, uporedo sa tim je potrebno i da brinu o novorođenčetu što je naporno i iscrpljujuće baš zbog izvedene procedure. Zbog toga je neophodno da se pronađu načini za prevazilaženje najvećih izazova sve dok se porodilja u potpunosti ne oporavi.

Carski rez zahteva veću pažnju i oprez tokom perioda oporavka

Nakon izvedenog carskog reza sledi postepen oporavak da bi zarasli unutrašnji i spoljašnji rez, a materica vratila svoju funkciju.

Važno je da se porodilja pridržava uputstva akušera i da ne opterećuje organizam teretom koji je teži od bebe, uz puno odmora i lagane šetnje bez zamora. Ovakav režim se mora poštovati do prve kontrole koja je 40 dana nakon što je izveden carski rez, pa se svi poslovi oko deteta moraju rasporediti u tom prvom periodu.

Podizanje većeg tereta i naprezanje može da dovede do pucanja šavova i otvaranja rane što je ozbiljna komplikacija koja se bolnički leči. Iz tog razloga je bolje pratiti savete i ispoštovati period dok sve rane ne zarastu pa će oporavak proteći bez problema.

Odgovarajuća kolica za bebe su najbolji saveznik u prvim danima nakon porođaja

Kolica za bebe su veliki pomoćnik u prvim danima po dolasku iz porodilišta i olakšavaju brigu o bebi bez opterećenja leđa ili ruku.

Modeli koji spadaju u grupu 0+ su pogodni od prvog bebinog dana, imaju odgovarajuću podršku pa se novorođenče može bezbedno voziti u njima.

Nakon carskog reza najbolje je koristiti visoka kolica za bebe koja se lako rasklapaju i taka su za guranje. Važno je i da se jednostavno podešavaju i da se dete lako postavlja u njih, bez previše saginjanja i opterećivanja kičme.

Od prvog dana novorođenče se može smiriti ljuljuškanjem u kolicima umesto u rukama, ali i vožnjom kroz prostorije doma umesto nošenjem u rukama. Na ovaj način je briga adekvatna i bez napora, a dete zadovoljno i smireno.

Terapija protiv bola je obavezan deo lakšeg oporavka i brige o detetu

Usled oslabljene muskulature, velike promene kilaže i napornih 9 meseci, nakon porođaja se javljaju razni bolovi. Posle carskog reza većina porodilja pati od bola u leđima koji otežava saginjanje, izaziva bol pri ispravljanju leđa i širi se kako kroz noge, tako i kroz vrat i ramena. Položaji tokom dojenja i nošenja bebe takođe izaziva akutni bol pa je važno da se na vreme reaguje i spreče hronične tegobe.

Terapija protiv bola uz pomoć fizioterapeutskog programa je bezbedna i za mamu i za bebu, a uključuje program vežbi, ali i lasersku terapiju koja prodire do tkiva koji ima spazam, razbija ga, obezbeđuje bolju prokrvljenost i buđenje nerava što vraća pokretljivost mišića bez bola.

Tokom perioda oporavka od carskog reza predlaže se i manje opterećenje kičme pa je sugestija da se dete prepovija, kupa i hrani na što višem položaju. Uz fizijatrijski tretman, i ovo će pomoći da bolovi budu ređi sve dok se ligamenti i mišići ne oporave.

Kako dani prolaze tegobe će postajati sve blaže, što će obezbediti pravilan oporavak i više energije za brigu oko bebe, bez komplikacija nakon carskog reza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: