Povišeni trigliceridi

Rođen sam 1956. godine i muško sam. Imam povećane vrednosti triglicerida 3,5 do 4. Ukupna masnoća je u granicama. Pijem atorvastatin ali bez rezultata. Kako da smanjim trigleciride? Koje lekove i kojim čajevima ili hranom?

Podeli

Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L. Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, i što je za savremenog čoveka veoma važno istaći, stres. Ono što Vam savetujem, mada niste naveli da li bolujete od neke bolesti,kojim se poslom bavite, je u svakom slučaju promena dosadašnjeg načina života, tj.higijensko-dijetetski rezim ishrane, promena životnog stila, u smislu povećane fizičke aktivnosti. Smanjen unos zasićenih masnih kiselina, povećan unos nezasićenih (riba - losos, skuša, piletina, ćuretina). Važno je iskljućiti prženje i pohovanje namirnica.

Ne treba koristiti zasićene (vidljive) masti kao što su puter, kajmak, sirevi, kačkavalj, namazi... Koštunjavo voće nam obezbeđuje nezasićene masne kiseline. Susamovo ulje je preporučljivo, ali samo jedna kašičica dnevno. Jedna kašičica bilo kog ulja dnevno je dovoljna. Muškarci imaju nešto brzi metabolizam od žena pa im je dozvoljen nešto veći energetski unos. Kod dece i omladine u toku rasta i razvoja je potreban veći energetski unos i dovoljno vitamina i minerala da bi se obezbedio optimalan rast i razvoj. U odraslom životnom dobu, pol, uzrast, zdravstveno stanje, vrsta posla, rekreacija - sve to utiče na izbor vrste i količine hrane. Posle 60. organizmu sigurno nisu potrebne količine hrane kao u mladosti. Veoma je važno kako jedemo. Hranu treba dobro sažvakati jer proces varenja počinje još u ustima. Grešimo kada jedemo u hodu, na brzinu, dok pričamo telefonom ili gledamo TV. Tada obično nismo svesni koliko jedemo pa pojedemo više nego što nam je potrebno a nemamo osećaj sitosti. U svakodnevnoj ishrani treba da su zastupljene sve vrste namirnica. Raznovrsnost je jedno od osnovnih načela pravilne ishrane. Pogrešno je isključivati pojedine namirnice, npr. žitarice. One su neophodne, pre svega u vidu hleba od celog zrna. Žito može da se ukljući kao slatkiš. Potrebno je isključiti peciva, lisnata testa, pite, pogačice...

Jednom rečju, peciva koja sadrže zasićene masnoće loša su po zdravlje i liniju. Greši se i kada osnovu ishrane čine mleko, mlečni proizvodi i meso a male količine voća i povrća. Uprkos novim trendovima i agresivnim reklamama gazirana pića nam nisu neophodna i štetna su po zdravlje ako se neumereno konzumiraju. Ceđeni sokovi su korisni zbog svog sadržaja vitamina i minerala, ali u umerenoj količini. Za organizam je korisno uneti jednu čašu ceđenog soka od voća i povrća. Osnovni napitak neophodan našem telu je voda. Korisni su i biljni čajevi jer imaju određena lekovita svojstva. Za pravilnu i dobro izbalansiranu ishranu bitan je način pripremanja hrane. Poželjno je namirnice koristiti u sirovom stanju ili ih pripremati kuvanjem u vodi ili na pari, pečenjem na grilu, teflon tiganju ili u rerni na masnoj hartiji bez dodavanja ulja. Na našem tržištu postoji veliki broj tzv. dijetetskih suplemenata kojima dodatno možete uticati na regulaciju triglicerida i holesterola. Ja bih Vam preporučila preparat Cholestone novosadske firme Calivita, koji u sebi sadrzi isključivo prirodne komponente i to: laneno ulje, jabučni pektin, lecitin..

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Zdravlje

Edukacijom protiv srčanih bolesti

Više od dve hiljade srčanih bolesnika edukovano je od 2010. godine na prvom srpskom Odeljenju za edukaciju pacijenata Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, saopštio je danas taj institut.

Vesti petak 10.08. 15:41 Komentara: 3

Prolaps mitralne valvule

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Bio sam kod lekara, uradio sam eho i reko mi je da imam prolaps mitralne valvule. MR neznačajan. Pritisak mi je 120 sa 70 a puls od 62 do 70 u mirovanju. Imam 27 godina i prvi put sam uradio eho a EKG sam radio možda 7-8 puta. Nemam neke simptome mada ponekad me grudi i vrat probadaju. Molim Vas da mi objasnite šta da radim, da li je to strašno, da li treba da se operišem?

Pitajte lekara nedelja 8.05. 13:12 Komentara: 5

Razlika u krvnom pritisku

Imam 52 godine, zdrav sam i ne osećam nikakve smetnje ali me brine velika razlika pritiska izmerena na levoj ruci (130/90) i na desnoj ruci (160/110). Merio sam pritisak tri dana po tri puta dnevno, na levoj ruci je konstantan a na desnoj varira - gornji od 140-160 a donji od 100-110. Da li to treba da bude tako?

Pitajte lekara četvrtak 10.03. 12:01 Komentara: 2

Aritmija i let avionom

Zanima me da li mogu da letim avionom pošto imam aritmiju i dva zaliska. Pijem metoprolol. Dobro se osećam osim ponekad kad sam umorim i osetim lupanje. Prvi put letim avionom i zanima me da li je bezbedno ako se pridrŽavam svojih lekova. Imam 25g.

Pitajte lekara četvrtak 20.01. 19:26 Komentara: 1

Prolaps mitralnog zaliska

Imam 20 godina i prolaps mitralnog zaliska zbog koga mi se povremeno javljaju tahikardije. Uzimam 2 puta 40mg propranolola dnevno. Za par dana da idem na skijanje (2500 m/nv), zanima me da li treba da preuzimem neke dodatne mere?

Pitajte lekara četvrtak 20.01. 17:16 Komentara: 0

Prolaps mitralnog zaliska

Imam 20 godina i prolaps mitralnog zaliska zbog koga mi se povremeno javljaju tahikardije. Uzimam 2 puta 40mg propranolola dnevno. Za par dana da idem na skijanje (2500 m/nv), zanima me da li treba da preuzimem neke dodatne mere?

Pitajte lekara četvrtak 20.01. 17:16 Komentara: 0

Digitalni merač pritiska

Koliko su prema Vašem iskustvu precizni digitalni merači krvnog pritiska? Konkretno, radi se o Omron M3 aparatu kupljenom u Prizmi. Pored toga, interesuje me i da li je moguće da u kućnim uslovima merenja (na digitalnom aparatu) pristisak bude za 10mgh niži u odnosu na pritisak izmeren kod lekara na tradicionalnom aparatu?

Pitajte lekara utorak 14.12. 13:47 Komentara: 0

Probadanje u predelu srca

Dešava mi se s vremena na vreme da kada se naglo okrenem u stranu ili jako nasmejem i da me nešto preseče u predelu srca. Posle toga pri udisaju me opet boli na tom mestu i nekad par minuta ne mogu da udahnem do kraja jer me boli. Zašto je to tako?

Pitajte lekara utorak 14.12. 13:44 Komentara: 4

Peckanje u vratu

Imam jedan problem. Imam 24 godine, nepušač sam, niti pijem crnu kafu, holesterol mi je normalan, ali javlja se jedan problem koji me plaši. Na levoj strani vrata javlja mi se neki čudan osećaj peckanja, nelagodnosti, nije to ni bol, ali je čudno. Bojim se da nije slučajno zapušena karotida ili slično. Molim Vas pomozite mi, šta bi to moglo biti?

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:46 Komentara: 0

Deformacija srca

Imam 66 godina, zbog dugogodišnjeg visokog pritiska i uzimanja terapije, došlo je izgleda do blage deformacije srca. Posumnjalo se na to zbog otoka na zglobovima nogu, od kolena naniže. Na koronarografiji nije utvrđeno nikakvo začepljenje, a i ultrazvuk je pokazao b.o. stanje. Bio sam i hospitalizovan radi ispitivanja, te dobio kao terapiju 5-6 lekova i situacija se relativno popravila. Ovo je sve bio uvod zbog čega se javljam.

Poslednjih dana, kad se probudim u toku noći i kad hoću ponovo da zaspim, kao da mi nedostaje vazduha te počinjem ubrzano da dišem. Nekad uspem da zaspim, a više puta i ne. Tako ustanem, odnosno u stojećem i sedećem položaju tih tegoba nema. Nisam u mogućnosti da odem do lekara koji je poceo ovu terapiju, van zemlje sam.

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:42 Komentara: 0

Gušenja i umaranje

Moja majka (1941) ima problema da disanjem (gušenja) i lako se umara već od hoda po ravnom. Godinama ima probleme sa srcem i bronhitisima. Da li možete da mi pojasnite sta znači zaključak ehokardiogramskog pregleda/izveštaja koji je dobila u KBC Zemun: Blaga do umerena MR (2+). Blaga AR. Umereno teška TR (do 3+). Umerena plućna hipertenzija. Da li bi njene tegobe bila olaksane nekom operacijom?

Pitajte lekara sreda 15.09. 11:38 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu