Ishrana 3

24.04.2024.

20:34

Redovno konzumiranje ovih namirnica uzrokuje zatvor

Problemi sa zatvorom su najčešće prouzrokovani hranom i pićima koje unosimo.

Izvor: index.hr/b92

Redovno konzumiranje ovih namirnica uzrokuje zatvor
Photoroyalty/Shutterstock

Podeli:

Vrlo je važno da nam ishrana bude bogata vlaknima, međutim, često nam se dešava da one zdrave namirnice zamenimo onim manje zdravim i time narušimo metabolizam.

Postoje i one namirnice kojima često pribegavamo, a koje mogu biti glavni krivci za lošu probavu.

Mlečna čokolada

Bogata je mastima koje usporavaju probavu te tako dovode do zatvora, prenosi Health Shots. Jedno istraživanje objavljeno u European Journal of Gastrointestinal pokazalo je da konzumacija previše čokolade ili proizvoda povezanih s čokoladom može uzrokovati zatvor i probleme s probavom.

Kofein

Napitke koji sadrže kofein svakako ne bi trebalo da konzumirate često jer kofein izvlači vodu iz debelog creva, ali važno je napomenuti i da u umerenim količinama ne može da šteti.

Pržena i brza hrana

ržena i brza hrana glavni su uzroci brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost i bolesti srca, prenosi Health Shots. Visok sadržaj natrijuma i veštačkih prehrambenih aditiva u takvoj hrani često utiče na usporeni prolazak hrane kroz debelo crevo, što može uzrokovati zatvor.

Prerađena i smrznuta hrana

Iako je mnogima jedenje prerađene i smrznute hrane često najpraktičnije, trebali bi je što manje jesti. Glavni razlog krije se u tome što probavni sistem nakon konzumacije ovih vrsta hrane mora raditi više nego inače kako bi razgradio sve sastojke.

Crveno meso

Prema istraživanju objavljenom 2018. godine u American Journalu, crveno meso sadrži teško svarljiva proteinska vlakna te je bogato masnoćama i gvožđem, koji mogu uticati na probleme sa zatvorom ako se redovno konzumiraju. Iako se crveno meso, poput jagnjetine i ovčetine, ne bi trebalo prestati u potpunosti konzumirati, oni koji češće imaju problema sa zatvorom ne bi trebalo redovno da jedu to, prenosi Health Shots.

Krekeri

Krekeri su omiljena poslastica mnogih, a napravljeni su na bazi brašna. Iako se čine kao idealan međuobrok, preterana i redovna konzumacija mogu uzrokovati probleme sa zatvorom. Ove ukusne namirnice usporavaju rad creva, zbog čega se preporučuje da ih ne jedete u prevelikoj količini.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: