Ishrana 1

17.04.2024.

8:42

Dve namirnice koje uzrokuju insulinsku rezistenciju, a jedemo ih svakodnevno

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave.

Izvor: Index.hr

Dve namirnice koje uzrokuju insulinsku rezistenciju, a jedemo ih svakodnevno
Creative Cat Studio/Shutterstock

Podeli:

Neke od njih mogu značajno da utiču na naš metabolizam, ali i na celokupno zdravlje, dovodeći do problema poput insulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.

Dijetetičarka i nutricionistkinja, Krutika Nanavati, otkrila je dve takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo. Takođe, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati insulinsku rezistenciju.

"Previše šećera može uzrokovati brze promene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema s insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod šta mogu spadaju i perece, čips od krompira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinisane žitarice, visok udeo natrijuma i nezdrave masti. Nanavati upozorava: "Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafinisanih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi."

Dodaje da konzumacija prekomerne količine natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. "Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenisana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva te da utiče na metabolizam", zaključila je nutricionistkinja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: