Šta mozgu može da uradi konzumiranje masne ribe?

Vremenom starimo, to je normalno, kroz godine vam se opusti koža, krenete da zaboravljate, a i organi ne funkcionišu kao pre. Međutim, posledice starosti, barem na neko vreme možete da izbegnete uz pomoć ishrane.

Izvor: ŽivimHr
Podeli
Foto:Shutterstock/Anake Seenadee
Foto:Shutterstock/Anake Seenadee

Dakle, naše pamćenje je najbolje u dvadesetim godinama, a onda polako opada. Obično ljudi u ranim 40-im primećuju prve promene u pamćenju.

Dobra vest je da promene u ishrani mogu odložiti starenje mozga. Najvažnija promena koju možete da uradite? Uključite hranljive materije kao što su omega-3 masne kiseline u svoju ishranu.

Omega-3 masne kiseline su najbolji hranljivi sastojci za zdravlje mozga, zbog čega je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tunjevina i haringa imaju najviše omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Zato stručnjaci predlažu da ih uključite u ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, prednosti omega-3 masnih kiselina ne prestaju na mozgu.

Upravo su ove vrste masti povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masti u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.

Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja? U stvari, vaš mozak sadrži mnogo masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene od omega-3 masnih kiselina.

Što znači da pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i funkciju mozga uopšte.

Takođe, brojne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu