Celer zbog jedinstvenog jedinjenja smanjuje holesterol i ne samo to

Osim toga što zbog jedinstvenog jedinjenja 3-n-butilftalida – celer može imati efekte na smanjenje holesterola, istraživači veruju da ovo povrće ima i mnoga druga zaštitna jedinjenja važna za ljudsko zdravlje, čiji se učinak uveliko istražuje.

Izvor: RTV
Podeli
Foto:EPA/ROLAND WEIHRAUCH
Foto:EPA/ROLAND WEIHRAUCH

U jednoj studiji, kada su pacovi tokom osam nedelja bili hranjeni masnom hranom, oni koji su dobijali ekstrakt celera pokazali su znatno niži nivo lipida u krvi od pacova u kontrolnoj grupi koji nisu dobijali ekstrakt celera.

Pored toga, utvrđeno je da ekstrakti od ovog povrća pomažu u smanjenju nivoa glukoze u plazmi kod odraslih osoba.

Doktor Džoš Eks, nutriciolog iz Nešvila, navodi da celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje je poznato da deluju protivupalno, posebno flavonoidni i polifenolski antioksidansi.

Ako ste na dijeti, pazite koliko jedete ovog voća i povrća

Istraživanja ukazuju na to da ta jedinjenja posebno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Istraživači su identifikovali preko desetak različitih vrsta hranljivih jedinjenja i antioksidanasa koji su odgovorni za blagodeti proizvoda od celera. Tu spadaju fenolne kiseline, poput kofeinske i ferulne, plus flavanoli poput kvercetina.

Ilustracija/Foto:EPA/WU HONG
Ilustracija/Foto:EPA/WU HONG

Zbog svog potencijala za smanjenje upale, celer može biti koristan za lečenje širokog spektra stanja koja su pogoršana upalom, uključujući bolove u zglobovima (poput artritisa), gihta, infekcije bubrega i jetre, problema sa kožom, sindroma nervoznih creva...

Doktor Eks dodaje da celer može da pomogne u sprečavanju ili lečenju hipertenzije.

Veruje se da određene hranljive materije koje se nalaze u celeru, mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska delujući kao relaksant glatkih mišića i poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u ćelije ​​i iz njih.

Rešenje za holesterol - iz šišarki

Ovo povrće može pomoći u sprečavanju ili smanjenju stvaranja bolnih čireva zbog posebne vrste etanolskog ekstrakta koji je koristan u zaštiti sluznice digestivnog trakta.

Istraživači veruju da je celer dobar za stomak, debelo crevo i crevni sistem zbog prisustva hemijskih sastojaka, poput flavonoida, tanina i alkaloida. Ta jedinjenja kontrolišu nivo oslobađanja želudačne kiseline.

Celer ima izuzetno malo kalorija i može biti dragocena namirnica koja će vam pomoći da smršate. Sadrži vlakna koja vam mogu pomoći da steknete osećaj sitosti

"Budući da celer pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i podstiče proizvodnju urina, koristan je u borbi protiv bakterijskih infekcija u digestivnom traktu i reproduktivnim organima. Slično brusnici, koja je poznata po borbi protiv infekcija urinarnog trakta (cele infekcije), celer može pomoći u prevenciji infekcija, kao i kod poremećaja bešike, bubrega i možda čak i cista na reproduktivnim organima" navodi se na portaludraxe.com.

Celer je iz grupe biljaka koje mogu da štite od kancera, poput šargarepe, celera, komorača, peršuna. Određene studije su pokazale da poliacetileni pomažu u smanjenju toksičnosti i bore se protiv stvaranja karcinoma, posebno kod raka dojke, creva i leukemije.

Napitak za jačanje imuniteta: Neuporedivo jači antioksidans od zelenog čaja

Poliacetileni takođe imaju brojne efekte na jačanje imuniteta, uključujući sposobnost za borbu protiv tumora.

Prema navodima istraživanja sa Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu Danske u Arhusu, "poliacetileni su pokazali mnoge važne bioaktivnosti, uključujući antiinflamatornu, antitumorsku aktivnost, kao i dejstvo protiv bakterija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu