Lekari ne preporučuju tzv. VMA dijetu

Kada su u pitanju dijete za postizanje željene telesne mase, potrebno je upozoriti potencijalne korisnike na mogući štetni efekat rigoroznih ograničenja ishrane, kojim se za nerealno kratak rok želi postići “idealna” težina.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: depositphotos/Wavebreakmedia

Vojno-medicinska akademija u Beogradu upozorila je građane da takozvana medicinska dijeta, koju su navodno osmislili lekari ove ustanove, nje preporuka lekara VMA. Ova medicinska ustanova se ograđuje od tekstova na internetu kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu, što može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje, prenosi Nedeljnik.

"Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu i izrađuje različite tipove dijeta prilagođenih uzrastu, zdravstvenom stanju, navikama i drugim činiocima od značaja u svakom pojedinačnom slučaju. Osim toga, u Savetovalištu se izrađuju i standardizovani jelovnici u sklopu nutritivne podrške za pacijente na stacionarnom lečenju u VMA, kao i za ambulantno lečene pacijente", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu VMA, te dodaje:

"Posebno je značajno da se, pre preduzimanja takve dijete, konsultuju stručnjaci, kakvi postoje u našem, a i u drugim savetovalištima. Pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenja kvaliteta života."

Na internet-portalima je prethodnih dana ponovo postala aktuelna takozvana bolnička ili VMA dijeta, koja uz restriktivan jelovnik obećava gubitak od sedam do 15 kilograma za 15 dana.

strana 1 od 5 idi na stranu