Najzdraviji kolačić na svetu ima samo dva sastojka

Ovaj recept je još jedan dokaz toga da su najbolje stvari u isto vreme i najjednostavnije. Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj "Ilijadi". Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, u stvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

19:50

Najzdraviji kolačić na svetu ima samo dva sastojka
Foto: Thinkstock

Danas je poznat pod imenom "pasteli", a pravi se od samo dva sastojka: semenki susama i meda.

Osim što je veoma ukusan, ovaj kolačić je i izuzetno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih semenki ima brojne prednosti: čisti krv, podiže imunitet i odličan je antioksidans.

Kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za ljudsko zdravlje, a sadrži i veoma veliku koncentraciju antioksidanasa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Zato, ne treba da čudi što se "pasteli" jeo vekovima, ali je neobično to što se, u savremeno doba, recept negde zagubio.

Za "pasteli" vam je potrebno:
  • 300 grama meda
  • 300 grama paste od susamovih semenki (tahini)


Pastu možete i sami da napravite melvenjem lagano proprženih (očišćenih) semenki susama, sa malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja), u blenderu. Blendirajte dok ne dobijete finu masu.

Priprema:

Dobro pomešajte sastojke, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u semenke susama i ostavite u frižideru da se stegnu.

Jedna kuglica dnevno će vam dati potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, nahraniti vas i izlečiti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: